Hlavní obsah

Egyptský exprezident se bojí vězeňského jídla, hrozí hladovkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí v sobotu před soudem uvedl, že přestane jíst, protože nevěří jídlu, které dostává ve vězení. Mursí, který je vězněn již dva roky, tvrdí, že je jeho život za mřížemi v ohrožení.

Foto: Reuters

Egyptský exprezident Muhammad Mursí na archivním snímku

Článek

Vzhledem ke svému zdravotnímu stavu také požádal o vyšetření lékaři, informoval egyptský deník Al-Ahrám. Exprezident trpí cukrovkou a má údajně nízký krevní tlak.

Mursí čelí v tomto procesu obvinění ze špionáže. Spolu s deseti dalšími lidmi údajně poskytovali státní tajemství a důvěrné dokumenty Kataru. Slyšení bylo odročeno na neděli, kdy by měli před soudem vystoupit svědci prokuratury.

Bývalý egyptský vůdce popsal, že jídlo, které ve vězení dostává, je "velmi špatné". Nebude ho prý jíst, protože "cítí, že pro něj není bezpečné". Státní agentura MENA informovala, že zástupci věznice Mursímu nepovolili, aby dostával jídlo zvenku.

Dostal trest smrti

Egyptský soud v červnu v jiném procesu potvrdil pro bývalého prezidenta trest smrti za organizaci útěku z vězení v roce 2011.

V druhém z verdiktů, kde šlo o spiknutí s cizími radikálními skupinami s cílem destabilizovat Egypt, dostal Mursí 25 let. V dalším procesu, který skončil v dubnu, pak dostal 20 let za podněcování k násilí při incidentech, ke kterým došlo během jeho vlády.

Mursí zvítězil s podporou islamistického Muslimského bratrstva v roce 2012 v prvních demokratických prezidentských volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. Po vlně protivládních demonstrací v létě 2013 ho ale svrhl vojenský puč, který vedl současný prezident Abdal Fattáh Sísí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám