Hlavní obsah

Na Réunionu našli další části letadla včetně okénka

• Aktualizováno

Na francouzském ostrově Réunion byly nalezeny další kusy letadla, kromě jiného okénko. Informovala o tom ve čtvrtek televize SkyNews. Okénko leželo poblíž místa, kde byla minulý týden nalezena část křídla. První testy už ve středu potvrdily, že se jedná o kus zmizelého malajsijského boeingu.

Foto: ČTK/AP

Nově nalezené předměty ležely poblíž místa, kde se minulý týden našel flaperon ze zmizelého boeingu (na snímku).

Článek

Nové nálezy potvrdil malajsijský ministr dopravy Liow Tiong Lai. Podle něj se našlo „mnoho předmětů“.

Ministr ovšem zatím nemůže říct, že okénko bylo rovněž ze ztraceného boeingu na letu MH370. „Mohu pouze potvrdit, že jsou to trosky letadla,“ řekl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace mořských proudů, které mohly zanést trosky na RéunionVideo: Reuters

Nalezené předměty poputují do speciální laboratoře ve francouzském Toulouse, stejně jako flaperon, který byl na ostrově nalezen před týdnem. V jeho případě analýza prokázala, že je to kus ze zmizelého boeingu, ohlásil ve středu malajsijský premiér Najib Razak. [celá zpráva]

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz a BBC

Francouzské úřady však oproti Razakovi byly ve svém prohlášení opatrné, když poukázaly na to, že jde jen o výsledek prvních testů. Státní zastupitel Serge Mackowiak nicméně prohlásil, že existují „silné náznaky“, že jde skutečně o díl z hledaného stroje. Dodal ale, že je potřeba provést další rozbory a testy.

Australský premiér Tony Abbott, jehož země zdlouhavé mezinárodní pátrání po vraku v Indickém oceánu koordinovala, nicméně první výsledky přivítal slovy, že vyřešení „matoucí záhady“ letu MH370 je konečně blíže.

BEZ KOMENTÁŘE: Část letadla nalezená na Réunionu

Boeing 777 společnosti  Malaysian Airlines zmizel z radarů loni v březnu během letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Stočil se na jih a podle expertů havaroval v odlehlé části Indického oceánu. Na jeho palubě bylo 239 lidí. Pátrání po jakékoli stopě bylo až do minulého týdne bezúspěšné.

Související téma

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám