Hlavní obsah

Kaddáfího syna Saadího ve vězení mučí, naznačuje video

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) požádala o vyšetření informace, že syn bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího je ve vězení mučen. Na sociálních sítích se objevilo video, na němž je bývalý fotbalista Saadí Kaddáfí mučen. Úřad generálního prokurátora tvrdí, že vyšetřování už začalo.

BEZ KOMENTÁŘE: Syn Kaddáfího Saadí čelí ve vězení mučeníVideo: Clear News

 
Článek

Video zachycuje výslech dvaačtyřicetiletého Saadího. Se zavázanýma očima sedí a poslouchá výkřiky jiných vězňů bitých někde v pozadí. Pak se ho jeden ze strážců zeptal, zda chce být bit do nohou nebo na hýždích. „Co je to za otázku? Po nohou,” řekl Kaddáfí a další záběr ukazuje chodidla svázaného člověka a kovový nástroj, jímž strážce vězně bije. Prokuratura tvrdí, že se snaží strážce zachycené na záběrech identifikovat.

Video je na sítích od neděle a bylo natočeno pravděpodobně v tripoliské věznici Hadba, kterou mají v rukou milice Fadžr. Ty v loňském roce obsadily Tripolis a chrání tamní mezinárodně neuznávanou vládu.

Záběry se objevily krátce po vynesení rozsudku smrti nad Saadovým starším bratrem Sajfem Islámem. Proces je kritizován jako neobjektivní a nespravedlivý. Sajfa Isláma drží mimo Tripolis milice, které ho dopadly na útěku. [celá zpráva]

Bývalý fotbalista Saadí Kaddáfí z Libye uprchl do Nigeru v revolučním roce 2011, kdy byl zabit jeho otec. V Niamey byl ale držen v domácím vězení a Niger ho loni vydal Libyi. Čelí obvinění za podíl na represích proti opozici v roce 2011 a za zabití trenéra fotbalového klubu Tripolis v roce 2005. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám