Hlavní obsah

V USA soudí Rusa, který se přidal k afghánskému Tálibánu a útočil na Američany

Richmond

Před federálním soudem v americkém Richmondu ve čtvrtek stanul bývalý příslušník sovětské armády, který je souzen za členství ve vzbouřeneckém Tálibánu a za útok na americké vojáky. Jde o první případ, kdy je válečný zajatec z Afghánistánu souzen na území USA. Muži hrozí doživotí.

Foto: Profimedia.cz

Afghánský voják u základny Bagrám

Článek

Pětapadesátiletý Irek Ilgiz Chamidullin, bývalý příslušník sovětských okupačních vojsk v Afghánistánu, čelí patnácti obviněním od podpory terorismu až po nezákonné ozbrojování. Devštadvacátého listopadu 2009 velel útoku tábor Leyza u hranic s Pákistánem na afghánský hraniční post v provincii Chóst na východě země. Obviněn byl loni v říjnu.

Se svými bojovníky Chamidullin zaujal pozice, aby z kulometu a raketových granátometů ostřelovali během výcviku afghánských jednotek americké vrtulníky na základně, uvedly agentura Reuters a televize NBC. Když akce selhala, střílel z kulometu na afghánské a americké vojáky bránící základnu. Při přestřelce všichni jeho spolubojovníci zahynuli, Chamidullin jako jediný se zraněním přežil, ale byl záhy po útoku dopaden a zajat. Od roku 2009 do loňska byl Rus držen na afghánské základně v Baghrámu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na americké straně žádné oběti nebyly.

Maximálně doživotí

Do Afghánistánu se Chamidullin dostal se sovětskými invazními vojsky v 80. letech minulého století. Jako sovětský důstojník velel tankové jednotce. Po stažení sovětských vojsk v zemi zůstal a připojil se k radikálům z teroristické sítě Hakkání napojené na Tálibán a Al-Káidu.

Ruská agentura TASS v pátek v souvislosti s procesem napsala, že ruští konzulární pracovníci se ještě v Afghánistánu marně pokoušeli s Chamidullinem spojit. Zadržený vzkázal přes Američany ruským diplomatům, že o kontakt nestojí.

Při přípravě procesu se hlavně jednalo o tom, zda Chamidullin může být souzen v USA. I když mu hrozil až trest smrti, žaloba pro něj bude žádat maximálně doživotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám