Hlavní obsah

Uprchlík z KLDR propašoval důkazy o testování chemických zbraní na lidech

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severokorejský vědec, který se podílel na vývoji biologických a chemických zbraní v mikrobiologickém středisku ve městě Kanggje nedaleko hranic s Čínou, utekl do Finska. Uvedla to jihokorejská agentura Jonhap. Sedmačtyřicetiletý vědec podle ní přes hranice propašoval důkazy o testování chemických zbraní na lidech.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Výzkumník uprchl na začátku června a do Finska se dostal přes Filipíny. Uvedl, že v něm jeho práce vzbuzovala stále víc skepse. Podle Jonhap pronesl přes hranice také elektronické paměťové zařízení s 15 gigabajty informací o testování chemických a biologických látek na lidech.

Na konci července by měl podat své svědectví v Evropském parlamentu.

Poslouží i děti

O tom, že KLDR testuje zbraně na lidech, se hovoří několik let. Zprávu o tom podával už v polovině devadesátých let bývalý příslušník severokorejských speciálních sil. Jihokorejským úřadům prý řekl, že poslední kapkou pro něj bylo, když se musel zúčastnit chemického výcviku, při němž byli použiti mentálně slabší nebo tělesně hendikepovaní dětští figuranti.

„Nejdřív použili chemické zbraně proti myším a ukazovali nám, jak umírají. Potom jsme sledovali, jak instruktoři testují zbraně na lidech, aby nám ukázali, jak umírá člověk. Viděl jsem to na vlastní oči,“ prohlašoval. Uvedl, že zkoušky se prováděly na více místech včetně tábora pro politické vězně.

Americko-korejské středisko při Johns Hopkinsonově univerzitě ve své zprávě loni uvedlo, že Severní Korea na vývoj chemických zbraní věnuje podstatné prostředky. Dokument uvádí, že KLDR je schopna za rok vyrobit 4 500 tun bojových jedů, má ale kapacity k výrobě až 12 000 tun za rok. Severokorejci kromě jiného vyrábějí kyanovodík, fosgen, sarin, tabun, chlór a množství plynů příbuzných s hořčičným (yperitem).

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Zpráva dodává, že KLDR látky nebo technologie jejich výroby od 90. let exportovala do Egypta, Íránu, Libye a Sýrie.

Reklama

Související články

Severokorejský voják uprchl na jih

Severokorejský voják překročil ostře střeženou hranici mezi Severní a Jižní Koreou s cílem utéct do sousedního státu. Podle agentury AP o tom v pondělí...

Výběr článků

Načítám