Hlavní obsah

Atentátníka bylo možné zastavit dříve, tvrdí tuniský ministr

Tunis

Pachatele pátečního atentátu v Tunisku bylo možné zastavit dříve, pokud by ochranka hotelu včas informovala místní policii. V rozhovoru poskytnutém místnímu rádiu Mosaique FM to uvedl tuniský ministr vnitra Muhammad Nadžím Gharsallí.

Foto: ČTK/AP

Mrtvý útočník, podle tuniských úřadů Sajfaddín Rizkí

Článek

Při útoku v turistickém letovisku v Súse zahynulo 39 lidí, včetně samotného atentátníka. Většinu obětí prý tvoří britští turisté. Češi podle všeho mezi oběťmi nejsou. Lepší koordinace bezpečnostních složek mohla podle ministra zajistit rychlejší zásah policie a dřívější zabití mladého atentátníka Sajfaddína Rizkího. Pokud by ochranka hotelu včas přivolala pomoc, mohlo být prý méně obětí na životech.

Podle svědků vypadal atentátník jako turista, který přišel na pláž, a nevyvolal tak u ochranky hotelu žádné podezření. Zbraň údajně schovával pod slunečníkem. Na turisty začal nejdříve střílet na pláži a později prošel kolem bazénu do hotelu Riu Imperial Marhaba. Zaměstnankyně přepadeného hotelu podle agentury AP řekla, že útočník při systematickém vraždění použil kromě automatické zbraně také granáty. Přivolaná policie nakonec střelce zneškodnila na místě útoku.

Útočník Sajfaddín Rizkí pocházel podle dosavadních informací úřadů z chudé provincie Siljána. Narodil se v roce 1992 a studoval ve městě Kajruván. Město Súsa podle místního tisku znal, protože tu jednou pracoval. Policie o něm až do atentátu neměla žádné záznamy. Nikdy prý ani nevycestoval z Tuniska do zahraničí.

V sobotu se k odpovědnosti za útok přihlásila radikální islamistická organizace Islámský stát (IS), která ovládá rozsáhlé oblasti v Iráku a Sýrii a skupiny extremistů, které jsou jí loajální, působí v řadě zemí Blízkého východu a severní Afriky.

Reklama

Výběr článků

Načítám