Hlavní obsah

Ujguři napadli čínské policisty, na dvacet mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Nejméně 18 mrtvých si vyžádal pondělní útok Ujgurů na policejní stanici v čínské autonomní oblasti Sin-ťiang. Ujguři ozbrojení noži a bombami zabili tři policisty. Bezpečnostní síly na útok odpověděly a zabily 15 útočníků, napsala v noci na středu agentura Reuters.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Čínská policie cvičí zásah proti ujgurským demonstrantům.

Článek

Ujgguři zaútočili v okrsku města Kašgar na začátku ramadánu, ale až nyní o něm informovala rozhlasová stanice Radio Free Asia. O podobných útocích často informují jen zahraniční sdělovací prostředky, čínské úřady je obvykle potvrdí až s několikadenním zpožděním.

Napětí v oblasti Sin-ťiang, která je domovem menšinových Ujgurů a většinového etnika Chanů, v posledních letech opakovaně přerůstá v krveprolití, protože do oblasti se stěhuje stále více Chanů a původní muslimští obyvatelé jsou marginalizováni.

Peking jejich útoky připisuje muslimským teroristům. Exilové ujgurské skupiny a aktivisté bojující za lidská práva uvádějí, že hlavní příčinou nepokojů je čínská represivní politika v Sin-ťiangu, včetně snahy omezit islám a potlačit ujgurskou kulturu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám