Hlavní obsah

Rukojmí v Mali prosí o pomoc, vězní je už tři roky

Švéd a Jihoafričan zajatí pobočkou Al-Káidy v listopadu 2011 v Timbuktu žádají na devatenáctiminutovém videu zveřejněném v pondělí o pomoc svých vlád. Zatím není jasné, kdy bylo video pořízeno, uvedla agentura Reuters. Oba unesení však na záběrech vypadají, že jsou v dobré fyzické kondici.

Al-Káida zveřejnila video s rukojmími zadržovanými od roku 2011 v MaliVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Jihoafričan Stephen Malcolm McGowan a Švéd Johan Gustafson žádají na videu vlády svých zemí, aby jim zajistily propuštění. Na videu je zachyceno, jak je vyslýchají únosci a říkají, že jednání o propuštění probíhají, ale nebyla zatím úspěšná.

„Doufám, že se dá něco udělat,“ uvedl McGowan a dodal: „Doufám, že dohoda může být dojednána a já budu brzy propuštěn. Mám vzkaz pro svou rodinu. Děkuji vám za vše, co jste pro mne udělali ve snaze mi pomoci.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pravost videa nazvaného Cesta k výslechu dvou vězňů zatím nebyla potvrzena, ale nese značku Al-Andaluz, což je mediální pobočka severoafrické Al-Káidy v islámském Maghribu. Video bylo zveřejněno na Youtube a mauritánské stránce Sahara News.

Video má nezvykle vysokou kvalitu podobně jako nahrávky Islámského státu. V úvodu zachycuje skupinu ozbrojených mužů v poušti. Zadržovaní jsou v zalesněné oblasti. Průvodce mluví dobrou angličtinou.

Není uvedeno, kde jsou drženi, únosci uvádějí jen to, že jsou na území pod kontrolu mudžahídů, McGowan tvrdí, že v Mali.

Oba byli uneseni ve větší skupině, ale jeden Němec byl zastřelen při únosu a Nizozemce se náhodu podařilo osvobodit při francouzském nájezdu letos v dubnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám