Hlavní obsah

Libyjští radikálové popírají smrt jednookého vůdce Belmochtára

Radikální libyjská muslimská skupina Ansár Šaría v úterý popřela zprávy mezinárodně uznávané libyjské vlády v Tobrúku, že při útoku amerických letadel zemřel přední alžírský terorista jednooký Mochtár Belmochtár, zvaný Pan Marlboro. Uvedly to listy The Straight Times a DNA India.

Foto: Site Intel Group, Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Pan Marlboro na archivních záběrech

Článek

Organizace zveřejnila seznam sedmi zabitých a Belmochtár, jemuž se připisuje vražedný útok na alžírské plynové pole i nigerský uranový důl, na něm není.

„Nikdo další nebyl zabit,“ uvedla organizace Ansár Šaría.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Libyjští vojenští představitelé v pondělí uvedli, že při americkém útoku provedeném po vzájemných konzultacích, bylo zabito 17 členů Al-Káidy.

Mluvčí Pentagonu  Steve Warren potvrdil už v noci na pondělí, že Spojené státy podnikly nálet a cílem byl Belmochtár: „Útok provedl americký letoun. Nadále vyhodnocujeme výsledky operace a v náležitou chvíli sdělíme podrobnosti.“

Francouzský prezident Francoise Hollande byl přesvědčený o úspěchu náletu. „Je tu velká pravděpodobnost, že byl Belmochtár zabit,“ prohlásil.

Útok podnikly dva stíhací bombardéry F-15 Strike Eagle vyzbrojené pětisetliberními bombami (225 kg).

„Útok vedený americkými silami mířil na farmu v průmyslové oblasti, kde měl Belmochtár schůzku s ostatními vůdci radikálů,“ uvedl nejmenovaný představitel Pentagonu.

Arciterorrista  a arcipašerák

Belmochtár patří k nejnebezpečnějším teroristům. Je napojen na teroristickou síť Al-Káida a další radikální organizace v oblasti. Několikrát byl ve vedení některých z nich, ale vždy se nakonec odtrhl a ustavil svou skupinu, protože kromě džihádu se soustřeďoval i na lukrativní únosy a pašování. Právě pašování cigaret mu vyneslo přezdívku Pan Marlboro. Pomáhaly mu v tom velmi dobré vazby na místní kmeny. [celá zpráva]

Belmochtár, který již jako devatenáctiletý bojoval v Afghánistánu, zorganizoval v roce 2012 dva atentáty v Nigeru na vojenskou základnu Agadez a uranový důl Arlit provozovaný Francouzi, kde jeho skupina zabila 25 lidí.

V lednu 2013 jeho lidé zaútočili na plynové pole Amenas v Alžírsku. Zajali přes 700 lidí, mezi nimi 130 cizinců. Armáda objekt osvobodila, ale útok nepřežilo 39 rukojmích a 29 útočníků. [celá zpráva]

Média od té doby už několikrát informovala o Belmochtárově smrti, nikdy ji ale nikdo nepotvrdil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám