Hlavní obsah

Čína dokončuje umělé ostrovy v Jihočínském moři, aby zdůraznila své nároky

– Peking • Aktualizováno

Čínské ministerstvo zahraničí v úterý oznámilo, že brzy bude dokončen projekt zúrodňování půdy na sporných Spratlyho ostrovech v Jihočínském moři, jak nazývá budování umělých ostrovů více než tisíc kilometrů od pevniny. Peking na nich plánuje vybudovat i letiště pro vojenské základny. Klade si nároky na většinu Jihočínského moře, pod jehož šelfy se nachází plyn.

Foto: Reuters

Letecký záběr z filipínského průzkumného letounu ukazující čínské aktivity na Spratlyho ostrovech.

Článek

Čínská diplomacie v úterním prohlášení uvedla, že Peking v rámci výstavby v Jihočínském moři během několika dní dokončí projekty zaměřené na rekultivaci půdy v částech souostroví Nan-ša, což je čínský název pro Spratlyho ostrovy.

Ministerstvo zopakovalo, že výstavba ve sporné oblasti má usnadnit činnosti, jako je vědecký výzkum, ochrana životního prostředí či záchranné práce v případě katastrof, ale také pomáhat blíže neupřesněným vojenským účelům.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/DigitalGlobe/Handout, Reuters

Ostrov Fiery Cross Reef na snímku z 18. března letošního roku

Až bude proces rekultivace půdy dokončen, Peking vybuduje zařízení, která „budou plnit relevantní funkce“, uvádí se v čínském prohlášení. Už nyní jsou ale na satelitních záběrech vidět ranveje a na ostrovech je umístěn čínský radar. Když poblíž nich přeletěl americký průzkumný letoun, Čína hrozila válkou. [celá zpráva]

Foto: CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/DigitalGlobe/Handout, Reuters

Na snímku z loňského srpna je ostrov výrazně menší

Čína si dělá nárok na devadesát procent rozlohy Jihočínského moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu.

Na části útesů si přitom kladou nároky mnohem bližší Filipíny, Brunej, Malajsie a Vietnam. Filipíny to dokládají mapou jezuity Pedra Murilla Velarda z roku 1734.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Spratlyho ostrovy

Řada států regionu Čínu kritizuje, že buduje na sporných ostrůvcích a útesech v oblasti Spratlyho ostrovů kupříkladu i startovací a přistávací dráhy vhodné pro vojenské využití. Čína trvá na tom, že má právo budovat umělé ostrovy v Jihočínském moři, a tvrdí, že jejich využití bude čistě mírové.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang nicméně ujistil, že projekty „neovlivní svobodnou plavbu a přelety všech zemí v Jihočínském moři v souladu s mezinárodním právem“.

USA už uvedly, že budování umělých ostrovů nemůže Číně zajistit právo nad oblastí.

Anketa

Obáváte se rostoucích územních nároků Číny?
Ano
48,5 %
Ne
48,2 %
Nezajímají mne
3,3 %
Celkem hlasovalo 1037 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám