Hlavní obsah

Migranti nepřežili riskantní přechod přes Saharu, ztratili se v bouři

– Niamey • Aktualizováno

V poušti Sahara v Nigeru byla objevena těla 18 migrantů, kteří tam zahynuli cestou na sever kontinentu a do Evropy. V neděli to ohlásila Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), uvedl server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Poušť Sahara v Nigeru

Článek

„Tato tragédie upozorňuje na obávané, ale dosud málo známé nebezpečí, jemuž mnoho migrantů čelí, než riskují své životy na moři,“ upozornil ředitel IOM William Lacy Swing. 

Běženci, většinou z různých západoafrických zemí, směřovali do Libye, odkud vyplouvají pašerácké lodě do Evropy. Zemřeli na dehydrataci poté, co se ztratili v písečné bouři. Byla mezi nimi jedna žena.

Má se za to, že zemřeli už na počátku června.

IOM upozornila, že na riskantní výpravu přes Saharu se takto letos vydá 100 tisíc lidí. Kolik jich cestu nepřežije, se přesně neví, organizace poukázala, že v oblasti na rozdíl od Středozemního moře neoperují žádné záchranné skupiny.

„Sahara může pro tuto migrační vlnu být stejně smrtící jako Středozemní moře, ale o spoustě těchto úmrtí se bohužel nedozvíme,“ uvedl Swing.

Plavbu přes Středozemní moře letos nepřežilo okolo 1865 lidí.

Krize na jihu Evropy

Středozemní moře jen za letošní rok podle odhadů překročilo přibližně 60 tisíc běženců.

Více než 1800 lidí zemřelo, což za dvacetinásobně víc než za stejné období vloni.

Loni získalo v zemích EU azyl přes 185 000 lidí. Ve srovnání s rokem 2013 to je nárůst skoro o polovinu, uvedl Eurostat. Nejvíce úspěšných žadatelů pocházelo z válkou zmítané Sýrie. 

ČR udělila azyl 765 osobám, většinou z Ukrajiny. Nejvíce uprchlíků přijalo Německo, Švédsko, Francie a Itálie, nejméně Estonsko, Lotyšsko a Chorvatsko.

Běženci ze subtropické Afriky často volí trasu přes severní Niger. Předloni v říjnu tam nalezli těla 92 lidí, kteří zahynuli, protože se pokazila jejich auta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám