Hlavní obsah

V Keni znovu útočili islamisté, jejich velitele vojáci zabili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi

Keňa v pondělí oznámila, že se její armádě o víkendu podařilo na severu země odrazit útok somálských islamistických radikálů na armádní základnu. Vojáci při tom zabili regionálního velitele somálských milic aš-Šabáb a jednoho Brita, který se připojil k extremistům.

Foto: Reuters

Keňské policejní auto zničené somálskými extremisty u Yumbisu

Článek

Keňské úřady oznámily, že v boji zahynulo 11 útočníků a dva keňští vojáci. O život prý přišel i jeden z velitelů extremistů Luqman Osman Issa, kterému Keňa klade za vinu útok na keňskou oblast Mpeketoni před rokem. Tehdy zemřelo přes šedesát lidí.

„Toto je pro nás velké vítězství a taky velká rán po aš-Šabáb, neboť v oblasti Lamu nyní nemají hlavního velitele,” řekl Reuters mluvčí keňské armády David Obonyo.

Mezi zabitými je zřejmě i britský občan Thomas Evans, jenž se nechal přejmenovat na Abdula Hakíma. Mezi mrtvými je také zřejmě jeden Arab. Potvrdit to ale musí analýza DNA, dodal mluvčí.

Útoky na civilisty i vojáky

Na počátku dubna islámští radikálové napadli univerzitu v Garisse, kde zabili téměř 150 lidí, většinou studentů, a dalších asi 80 lidí zranili. Útok na univerzitu byl nejkrvavějším teroristickým činem, který aš-Šabáb v Keni spáchal. [celá zpráva]

Nájezdy na sever Keni ale podniká pravidelně, útočí na vesnice i vojenské základny, což se negativně podepisuje na turistickém ruchu.

Jde o odvetu za zapojení keňských vojáků do jednotek Africké unie, které působí v Somálsku.

Už v září 2013 komando aš-Šabábu podniklo atentát na nákupní středisko Westgate v Nairobi, při němž zahynulo 67 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám