Hlavní obsah

Severokorejský voják uprchl na jih

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severokorejský voják překročil ostře střeženou hranici mezi Severní a Jižní Koreou s cílem utéct do sousedního státu. Podle agentury AP o tom v pondělí informoval zástupce jihokorejského ministerstva obrany.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Post jihokorejských strážných u dálnice vedoucí podél řeky Imdžin

Článek

„Severokorejec, u něhož se předpokládá, že jde o vojáka v činné službě, přeběhl na naši stranu dnes kolem osmé ráno,“ řekl agentuře Jonhap představitel ministerstva.

„Pěšky překročil hranici u Hwančchonu v provincii Kangwon a přišel na jedno z našich kontrolních stanovišť. Tam vyjádřil svou vůli přeběhnout,“ dodal s tím, že muž se označil za vojáka, kterému není ještě dvacet. Motiv útěku se vyšetřuje, stejně jako se zjišťuje uprchlíkova identita.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle zástupce ministerstva ale je pravděpodobné, že jde opravdu o přeběhlíka, protože žádný jiný pohyb na frontě nebyl zaznamenán. Přesto je zatím ve vazbě.

Útěky přes demilitarizované pásmo jsou vzácné. Poslední se odehrál v roce 2012. Z KLDR do Jižní Koreje každoročně uprchne více než tisícovka lidí, ale ti většinou utíkají nejdřív přes severokorejsko-čínskou hranici.

Demilitarizované pásmo podél 38. rovnoběžky napříč Korejským poloostrovem je čtyři kilometry široké a je opevněné ostnatým drátem a minami. Na jihokorejské straně jsou instalovány telefony, díky nimž si mohou severokorejští utečenci zavolat o pomoc. Podle agentury Jonhap letos severokorejská armáda pokládala podél částí hranice miny se zjevným účelem zabránit útěkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám