Hlavní obsah

Malajsie zadržela turisty, kteří pózovali nazí na nejvyšší hoře. Mohou prý za zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur

Malajsijské úřady zadržely skupinu turistů, kteří na konci května navštívili nejvyšší horu v zemi Kinabalu. Fotili se na ní nazí. Úřady tvrdí, že horu, která je považována za posvátnou, zneuctili, a minulý týden následoval trest v podobě zemětřesení, při němž zemřelo 16 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Turisté uvězněni na hoře po zemětřesení v Malajsii.

Článek

Zemětřesení mělo sílu 5,9 stupně Richterovy škály a uvěznilo na Kinabalu několik desítek lidí. Kromě 16 obětí se stále po dvou lidech pátrá.

Úřady posléze zjistily, že před několika týdny byla na vrcholu skupina kanadských, německých a nizozemských turistů, kteří se tam chovali nevhodně. Oddělili se od skupiny a svlékli se a při tom se fotili a údajně na hoře i močili. Nedbali výzev průvodce, aby se oblékli a chovali se slušně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po zemětřesení zablokovalo přístupovou cestu na horu Kinabalu kameníVideo: Reuters

Skupina fotografie den před zemětřesením zveřejnila na sociálních sítích. Úřady pět lidí identifikovaly, zadržely a zakázaly jim vycestovat ze země.

Zástupce šéfa oblasti Sabah Joseph Pairin Kitingan přímo řekl, že právě nevhodné chování turistů mohlo za katastrofu. Vyrušili prý duchy hory. Sám prý „viděl před domem hejno ptáků a měl špatné tušení“.

„Je tam jasná spojitost,” řekl listu Malay Mail Online. „Je potřeba si uvědomit, že lokální zvyky by se neměly brát na lehkou váhu a měly by se respektovat,” dodal.

Podle legend na posvátné hoře sídlí pravěcí duchové. Průvodci uvádějí, že by se na ní nemělo křičet ani klít. Kinabalu je vysoká 4095 metrů a nachází se na ostrově Borneo. Jde o nejvyšší horu Malajsie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám