Hlavní obsah

V Číně vyzvedli potopenou loď. Záchranáři nacházejí jen mrtvé

Peking
Aktualizováno

Čínští záchranáři na řece Jang-c-ťiang vyzdvihli na hladinu a narovnali loď Eastern Star, která se tam za bouře potopila v noci na úterý. Havárii přežilo jen 14 z 456 lidí na palubě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Číně narovnali potopenou loďVideo: Reuters

 
Článek

„Převládá názor, že není šance, aby byl nalezen někdo živý, takže jsme mohli začít narovnávat loď,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Su Čcheng-kuang.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Plavidlo, z něhož nad hladinu vyčnívala jen část dna, otočily a narovnaly v noci na pátek dva jeřáby. Za rozbřesku ležela loď na boku, o pár hodin později se na Twitteru objevily fotografie už narovnaného plavidla, u něhož se zdálo, že má poškozenou střechu.

Záchranáři se nyní soustředí na nalezení zbývajících těl. Zatím jich vyzdvihli 97.

Foto: Kim Kyung-Hoon, Reuters

Vyzvednutá loď

Foto: Stringer, Reuters

Jeřáby zdvihají loď Eastern Star na hladinu

Mluvčí resortu dopravy Su také slíbil, že nehoda bude řádně vyšetřena a úřady nebudou nic tajit. Reagoval tak na kritiku příbuzných pasažérů, kteří si stěžovali na pomalý postup záchranářů a neschopnost úřadů komunikovat.

Nehodu přežilo jen 14 lidí, většinou z lodě, která se údajně potopila během pár desítek sekund, na posledních chvíli z lodě vyskočili. Tři lidi vytáhli potápěči z trupu – zachránila je vzduchová kapsa v místě, kde se nacházeli.

Je to nejtragičtější lodní nehoda za více než 60 let vlády komunistů. Dosud nejtragičtějším v posledních letech bylo potopení námořního trajektu u provincie Šantung v listopadu 1999. Tehdy zemřelo 280 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři finišují s přípravami na otočení potopené čínské lodiVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Z převrácené čínské lodi vyprostili muže

Záchranářům se podařilo z lodi, která se převrátila na řece Jang-c′-ťiang, vyprostit dalšího živého muže, uvedla agentura Reuters s odvoláním na mikroblog...

Výběr článků

Načítám