Hlavní obsah

Vycvičili ho Američané i Rusové. Teď velitel elitní jednotky zběhl k Islámskému státu

Dušanbe

Velitel elitního policejního útvaru OMON v Tádžikistánu, s jehož výcvikem pomáhali Rusové i Američané, zběhl k Islámskému státu. Plukovník Gulmurod Chalimov zmizel beze stopy před měsícem. Teď se objevil ve videu na internetu a hrozí v něm džihádem své zemi, Rusku i Spojeným státům. Ve čtvrtek na to upozornila agentura Reuters

Foto: ČTK/AP

Bojovník Islámského státu. Ilustrační foto

Článek

„Slyšte, vy psi, prezidente a ministři. Kdybyste jenom věděli, kolik chlapců, našich bratrů, tady je, čeká a touží vrátit se do Tádžikistánu, aby tam obnovili právo šaría,“ vzkazuje ve videu Chalimov rusky a s puškou v ruce tádžickému prezidentovi Imomalimu Rachmonovi.

Ten vládne železnou rukou nejchudší z postsovětských republik na hranici s Afghánistánem od roku 1992, když se mu v občanské válce v následujících pěti letech podařilo s pomocí Ruska potlačit islamistické povstalce.

„Přicházíme k vám, s boží pomocí přicházíme zabíjet,“ dodává 40letý Chalimov a hrozí i Rusku, které si podle jeho slov Tádžiky zotročilo.

Pak se obrací na USA: „Slyšte, vy americká prasata. Byl jsem v Americe třikrát a viděl jsem, jak cvičíte bojovníky, aby zabíjeli muslimy. Dá-li Bůh, přijdu s touto zbraní do vašich měst a vašich domovů a zabijeme vás“.

Není jasné, kde se nyní Chalimov nachází. Islámský stát ovládá rozsáhlé části Iráku a Sýrie, v poslední době však sílí i v Afghánistánu.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Podle odhadu organizace International Crisis Group bojuje v řadách Islámského státu zhruba 4000 lidí občanů zemí střední Asie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám