Hlavní obsah

Pátrači v Indickém oceánu narazili na vrak, zmizelý boeing to ale není

Sydney

Průzkumníci, kteří v Indickém oceánu pátrají po malajsijském Boeingu 777, který s 239 lidmi na palubě loni zmizel cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu, narazili na vrak lodi. Podle australského mořského archeologa Michaela McCarthyho se jedná o nákladní plavidlo z 19. století. Informovaly o tom agentury Bloomberg, AFP a AP.

Foto: Profimedia.cz

Sonda nasnímala i kotvu ztroskotané lodi.

Článek

Vrak leží v odlehlé jižní části oceánu zhruba v třetině cesty mezi Austrálií a Madagaskarem v hloubce 3,9 kilometru. „Je to fascinující, ale ne to, co jsme hledali,“ komentoval nález šéf pátracího týmu Peter Foley z Australského národního úřadu pro dopravní bezpečnost (ATSB).

„Samozřejmě že jsme zklamaní, že to není letadlo,“ dodal. Objev však podle něj dokazuje, že zařízení, které skupina k pátrání využívá, pracuje dobře. „Ukázalo, že pokud ve vytyčené oblasti pátrání nějaké trosky leží, tak je najdeme,“ poznamenal Foley.

Podle archeologa McCarthyho narazili pátrači na nákladní loď z 19. století. „Máme poměrně dost zpráv o lodích, které se potopily během plavby v Indickém oceánu. Bude obtížné stanovit, která to je, dokud není k dispozici seznam všech lodí, které zmizely,“ řekl.

Průzkumná sonda nasnímala nejen tělo lodi, ale i její kotvu či kupy uhlí, které loď převážela.

Související téma

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Pátrači mají v plánu prozkoumat mořské dno na ploše 120 000 kilometrů čtverečních. Boeing společnosti Malaysia Airlines zmizel loni v březnu beze stopy a z neznámých příčin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám