Hlavní obsah

KLDR může mít operační ponorku s balistickými raketami do pěti let

– Soul

Severní Korea může mít do pěti let ve službě ponorku s balistickými raketami. Po sobotní zkoušce odpalu rakety z ponořené severokorejské ponorky to v pondělí uvedl nejmenovaný představitel jihokorejského ministerstva obrany pro CNN a agenturu Jonhap.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un kontroluje test raketyVideo: Reuters

 
Článek

Jihokorejský expert, kterého citovala agentura Reuters, prohlásil, že fotografie zachycující sobotní odpal severokorejské rakety z mořských hlubin vypadají autenticky.

„Považujeme test střely SLBM (balistické rakety odpalované z ponorky) za velmi vážnou záležitost vyvolávající obavy. Vyzýváme Severní Koreu, aby okamžitě zastavila vývoj balistických střel odpalovaných z ponorky, které narušují stabilitu Korejského poloostrova a celé severovýchodní Asie,” prohlásil mluvčí jihokorejského ministerstva obrany Kim Min-sok.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un dohlíží na test balistické rakety odpalované z ponorky

Podle něj ale KLDR ještě potřebuje čas na další vývoj přidružených zařízení, aby byl její systém podmořských balistických střel plně funkční a schopný operačního použití. Jihokorejská vláda zdůraznila, že severokorejská technologie je stále „v počáteční fázi”.

Není ani jasné, jaký má střela dosah.

Test i tak vyvolal obavy Spojených států i sousedních zemí.

Mocná zbraň jaderného odstrašování

Severokorejský vůdce Kim Čong-un, který na test o víkendu osobně dohlížel, prohlásil, že „nyní má jeho země strategickou zbraň světového významu schopnou zasáhnout a zničit v kterémkoli moři nepřátelské síly omezující suverenitu a důstojnost KLDR”. [celá zpráva]

Tajemník ředitele odboru pro Severovýchodní Asii při Mezinárodní krizové skupině Daniel Pinkston uvedl, že takový zbraňový komplex představuje vážnou hrozbu: „Jestliže mohou zařadit do operační výzbroje operační ponorku, která může odpalovat balistické rakety s jadernými hlavicemi, dává jim to velmi věrohodnou schopnost odvetného úderu, jemuž je těžké se bránit. Poskytlo by jim to ten druh odstrašování, který si přejí mít.“

Podle expertů už má KLDR dostatečně malé jaderné nálože, které lze umístit na balistické rakety. Jaderných hlavic může mít podle odhadů deset až patnáct. Ani jedno ale není potvrzené.

Představitel ministerstva zahraničí USA se ale k případným zpravodajským informacím o balistických raketách odpalovaných z ponorek odmítl vyjádřit. O víkendu jen řekl, že „odpalování balistických raket je jasným porušením několika rezolucí Rady bezpečnosti“.

KLDR čelí kvůli svému raketovému a jadernému zbrojnímu programu sankcím OSN. Severní a Jižní Korea zůstávají technicky ve válečném stavu od konfliktu v letech 1950 až 1953, který skončil jen podpisem příměří, nikoli řádné mírové dohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám