Hlavní obsah

Australané našli u 17letého mladíka bomby, chystal teroristický útok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Melbourne

Australská policie našla během páteční razie na předměstí Melbourne několik podomácku vyrobených náloží a zatkla 17letého mladíka, který podle ní měl v plánu bomby v brzké době odpálit. V sobotu o tom informoval zástupce federální policie Mike Phelan. Také australský premiér Tony Abbott potvrdil, že země čelila „velmi vážné teroristické hrozbě”.

Foto: Reuters TV, Reuters

Policejní vozy před melbournskou policejní stanicí. Ilustrační foto

Článek

Podle deníku Herald Sun byl zátah nařízen kvůli informacím, že se na neděli chystá teroristický útok, během nějž měly být odpáleny tři bomby. Podle Phelana ale nyní vyšetřovatelé zatím pečlivě zkoumají zabavené dokumenty a další stopy, z nichž se teprve dozvědí kde a kdy se měl útok odehrát.

Policie v pátek odpoledne několik hodin prohledávala dům na předměstí Greenvale v severní části Melbourne. Zatčen byl nezletilý mladík, který v domě společně s rodinou bydlel. V pondělí má stanout před soudem, který rozhodne o dalším postupu a případném obvinění z terorismu.

Všechny nalezené výbušniny policejní pyrotechnici zničili.

V Melbourne policie proti strůjcům údajného připravovaného teroristického útoku zasahovala i v polovině dubna. Tehdy bylo zatčeno pět mladíků, kteří podle vyšetřovatelů chtěli udeřit v den stého výročí vylodění australských vojáků na tureckém poloostrově Gallipoli za první světové války - to si země připomínala 25. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám