Hlavní obsah

Osvobozené ženy vylíčily své utrpení v zajetí Boko Haram

Abudža

Více než 700 žen, které zadržovali islámští radikálové ze sekty Boko Haram, vysvobodila v uplynulém týdnu nigerijská armáda na severu země. Svědkyně pro agentury Reuters a AFP vypověděly o strachu pod neustálým dohledem únosců a nucených sňatcích. Mnohé z těch, které odmítly prchnout před blížící se armádou, radikálové ukamenovali. Jiné pak omylem připravili o život samotní osvoboditelé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hromadný úprk bojovníků z Boko Haram i jejich rukojmí z lesa SambisaVideo: Reuters

 
Článek

Ženy popsaly, jak jim islamistické milice po přepadení jejich vesnic před očima povraždily muže a starší chlapce, než je s dětmi odvlekly s sebou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sedmadvacetiletá Lami Musaová byla jedna z těch, které se vyhnuly nucenému sňatku s válečníkem, protože byla v očekávání. „Když zjistili, že jsem těhotná, řekli, že jsem otěhotněla s bezvěrcem, a manžela zabili,“ vylíčila.

Jeden z únosců ji upozorňoval, že týden po porodu ji provdají za velitele. „Rodila jsem noc před tím, než nás ráno zachránili vojáci,“ uvedla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Osvobozené ženy a děti strávily první noc v táboře v YoleVideo: Reuters

Povstalci měli unesené neustále pod dozorem. „Nedovolili nám pohnout se ani o píď. Drželi nás na jednom místě, spoutané,“ uvedla Asabe Umaruová a další žena doplnila, že jim podávali jen jedno jídlo denně. „Odpoledne jsme dostávaly jen drcenou suchou kukuřici,“ řekla Cecilia Abelová. Vězeňkyně byly podvyživené, trpěly neduhy a umíraly.

„Každý den jsme viděly jednu z nás umírat a čekaly jsme, až přijde řada na nás,“ potvrdila Umaruová.

Umíraly dílem únosců i vojáků

Když se přiblížila armáda, nutili je únosci spěšně odejít s nimi. Některé z těch, které odmítly, ukamenovali. Jakmile začala armádní osvobozovací akce, ukryly se ženy na pokyn únosců pod stromy a do křoví. „Řekli nám, že tam unikneme bombardování. Ty, které uposlechly, přejely armádní vozy, protože vojáci nevěděli, že tam někdo je,“ uvedla osmnáctiletá Binta Abdullahiová.

Foto: Reuters

Vůdce Boko Haram potvrdil útok na město Baga

Radikálové z Boko Haram nadále zadržují stovky žen a dětí včetně více než 200 školaček, které byly uneseny před rokem z města Chibok.

Reklama

Související témata:

Související články

Hlavní sídlo Boko Haram padlo

Nigerijská armáda v pátek oznámila zničení města Gwoza, ležícího na severovýchodě země. O dobytí hlavního strategického sídla vzbouřenců z islamistické skupiny...

Výběr článků

Načítám