Hlavní obsah

Záchranáři objevili v Nepálu další desítky těl. Jsou mezi nimi i turisté

Káthmándú
Aktualizováno

Počet obětí zemětřesení stále stoupá. Záchranáři hlásili k nedělnímu ránu 7040 mrtvých, dopoledne však nalezli v trekingové oblasti Langtang 51 dalších obětí. Mezi nimi má být i šest cizinců, stále se pohřešují stovky turistů. Zraněných je 14 123, z nichž 6512 je hospitalizováno. Situace v zemi je nadále katastrofální a zhoršuje ji pomalost nepálských celníků při odbavování dodávek pomoci i uzavření letiště pro velká letadla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záchranáři v Nepálu odklízejí následky zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

Většina z těl nalezených v oblasti Langtang patřila podle úřadů Nepálcům, mezi nimiž byli průvodci, nosiči či majitelé místních ubytovacích zařízení. Mezi šesticí cizinců se podařilo identifikovat jednoho Francouze a jednoho Inda. "Naší prioritou bylo evakuovat přeživší, kterých bylo asi 350, z nichž byla polovina turistů či průvodců," řekl AFP Uddáv Prasád Bhattarái z regionálního úřadu.

Situaci  v neděli zkomplikovalo uzavření nepálského mezinárodní letiště v Káthmándú pro velká letadla, uvedla AP  Přistávat mohou jen menší a střední letadla. Důvodem je poškození ranveje, způsobené těžkými vojenskými stroji, uvedl ředitel letiště Birendra Šrestha. Nebyla na ně dimenzována.

Zbaveny cla jsou stany a plachty, které jsou klíčové pro vytváření nouzových přístřeší, ale ne další humanitární pomoc, na což si stěžují zástupci humanitárních organizaci. Zástupce OSN v zemi Jamie McGoldrick řekl, že nepálská vláda „by neměla používat celní odbavení z mírových dob“.

Na průtahy si stěžoval i Ramešvor Dangal z Nepálského národního oddělení pro zvládání katastrof: „V mnoha oblastech lidé nedostávají pomoc a je pochopitelné, že jsou z toho nešťastní.“ Mluvčí ministerstva vnitra Lakšmí Prašád Dhákal ale postup celníků hájil, řekl, že se všechno zboží přicházející ze zahraničí musí zkontrolovat: „Je to něco, co potřebujeme udělat.“

Foto: Altaf Qadri, ČTK/AP

Indické transportní letadlo na letišti v Káthmándů

Šéfka humanitárních operací OSN Valerie Amosová v sobotu řekla, že Nepál musí zrychlit odbavení a že už vyzvala nepálského premiéra Sušila Koiralu, aby vláda přístup změnila. Připomněla, že Nepál v roce 2007 podepsal úmluvu, která jej zavazuje ke zjednodušení celních a daňových pravidel pro distribuci humanitární pomoci. ”Potvrdil, že zajistí, aby se tak stalo, takže doufám, že od nynějška uvidíme zlepšení v těchto administrativních záležitostech.“

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Vlády řady zemí světa mezitím pokračují v posílání stovek tun humanitární pomoci; například Indie vypravila dodávku 100 000 stanů, které by do Nepálu měly dorazit v pondělí. Právě stany či plachty, které patří kvůli nutnosti zajistit pro statisíce lidí nouzové ubytování mezi nejpožadovanější věci, již vláda zvláštním nařízením osvobodila od cel, což jejich distribuci urychluje.

Zdevastovaná zem

Situace v zemi je katastrofální. Nepál má jen dvacet vrtulníků pro záchranné operace, do odlehlých oblastí se přitom lze dostat jen vzduchem, protože mnohé cesty zablokovaly po zemětřesení sesuvy půdy.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Nepálští vojáci se do nedostupných oblastí musí dostat helikoptérou.

V mnoha oblastech jako v okrese Sindhupalčok je přitom zničeno 95 procent domů, celkem se eviduje čtvrtmiliónů zničených nebo poškozených staveb. Potravinovou pomoc potřebují tři milióny lidí.

Nově zveřejněný počet obětí vyvolává obavy, že by zemětřesení z 25. dubna o síle 7,8 stupně mohlo být nejtragičtější v zemi a horší než to v roce 1934, které si vyžádalo životy 8500 osob. Počet nezvěstných, který by umožnil odhadnout výsledný počet obětí, zveřejněn nebyl.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Následky zemětřesení v Nepálu

V himálajské zemi v sobotu zahájil činnost také tým 36 českých zdravotníků a lékařů. První desítky pacientů ošetřil ve městě Melamči, asi 40 kilometrů od Káthmándú.

Podle agentury DPA se mezitím stáhly takřka všechny horolezecké výpravy z nejvyšší hory světa Mount Everestu. Ty poslední tak učiní v nejbližších dnech, řekl DPA belgický horolezec Damien François ze základního tábora, který vypadá ”jako po tsunami”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám