Hlavní obsah

Nigerijská armáda osvobodila 160 žen a dětí z rukou Boko Haram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nigerijská armáda osvobodila ve čtvrtek dalších asi 160 žen a dětí zajatých radikální skupinou Boko Haram na severovýchodě Nigérie. S odvoláním na armádního mluvčího Saniho Usmana o tom informovala agentura AFP. Už v úterý oznámila záchranu asi 300 rukojmích z pralesa Sambisa, který je údajně posledním útočištěm islamistů.

Foto: Joe Penney, Reuters

Vojáci nigerijské armády

Článek

Od počátku roku 2014 unesli radikálové na severovýchodě Nigérie podle organizace Amnesty International nejméně 2000 žen a dívek. Řada z nich skončila jako sexuální otrokyně nebo jako lidské štíty při bojích s nigerijskou armádou.

Celosvětové rozhořčení vyvolal loni v dubnu únos více než 200 dívek z gymnázia ve městě Chibok. Zda jsou některé z nich mezi šedesáti zachráněnými ženami a stovkou dětí, není zatím jasné.

Do pralesa Sambisa, který zaujímá rozlohu kolem 60 tisíc kilometrů čtverečních, se v posledních týdnech stáhla většina bojovníků Boko Haram. Mají tam prý několik základen a táborů.

Příslušníci Boko Haram se na severu Nigérie snaží po vzoru organizace Islámský stát vytvořit vlastní chalífát s přísnými islámskými zákony. Při jejich útocích za posledních šest let zahynulo v Nigérii 13 tisíc lidí, asi tři milióny jich muselo opustit své domovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám