Hlavní obsah

Čtyři Češi odletěli zpod Everestu, zemětřesení je dostihlo v Káthmándú

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káthmándú

Nepálská metropole Káthmándú vypadala v noci po zemětřesení jako město duchů, esemeskoval Právu z místa neštěstí Čech Ondřej Uher. Temným městem, jež přišlo o dodávky elektřiny, se navíc šířily zvěsti o dalším velkém otřesu, což zesílilo beztak depresívní atmosféru.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Lidé spí venku před odletovou halou na letišti v Káthmandú

Článek

Ondřej s manželkou Denisou a dalšími dvěma krajany měli velké štěstí – podnikli výpravu na svah Mount Everestu a ještě minulý týden se pohybovali ve výšce 5500 metrů.

Byli nad základním horolezeckým táborem, který v sobotu smetly laviny. V pátek se totiž letadlem stihli vrátit z města Lukla zpět do Káthmándú, kde den nato – v sobotu – zažili zemětřesení, jež bez zranění přežili.

Mezi spáči pod širým nebem pobíhaly opice

Zatímco se ještě dopoledne našeho času dovolali rodině v Česku, k večeru už fungovaly jen textové zprávy. Rodina jim dala nouzové telefonní číslo české ambasády v indickém Dillí, takže se s blízkými mohli spojit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři prohledávají trosky zřícených budov v hlavním městě NepáluVideo: Reuters

Uher Právu napsal, že v Káthmándú se po těžkém otřesu nejprve zdržovali na prostranství před hotelem Tasi Dhargey ve čtvrti Thamel – ředitel je totiž varoval, že se čekají další vlny, a předpovídal, že přijde ještě jedna velká.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí zůstávají v Káthmándú z obav před dalšími otřesy pod širým nebemVideo: Reuters

„Pro jistotu jsme pak pro nocleh zvolili zahradu u ministerstva kultury, bylo tam dost lidí a klidná, naštěstí teplá noc. Měli jsme spacáky, takže dobrý. Byl klid,“ shrnul Ondřej Uher s tím, že v noci mezi spáči pobíhaly zvědavé opice a velkým problémem pak ráno bylo sehnat pitnou vodu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vytahují v Káthmándú přeživší ze sutinVideo: Reuters

V neděli dopoledne se česká čtveřice přesunula na letiště. „Signál zlobí, elektřina nefunguje, mobil se vybíjí. Ještě se to tu občas zatřese, ale zatím nic velkého. Jsme na velké ploše před letištěm a těšíme se domů,“ napsal Ondřej v poslední SMS zprávě. S přáteli doufal, že dnes dopoledne dorazí do Istanbulu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce obyvatel Káthmándú spaly v noci ze soboty na neděli venkuVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám