Hlavní obsah

Po zemětřesení v Nepálu se stále neozvalo 26 Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí
Aktualizováno

Českým diplomatickým úřadům se po víkendovém zemětřesení v Nepálu a okolních zemích stále nepodařilo navázat kontakt s 26 Čechy. V Nepálu je podle posledních informací 226 českých občanů a pohřešováno jich je 24, v Indii jsou nezvěstní další dva Češi. V pondělí o tom informoval velvyslanec ČR v indické metropoli Dillí Miloslav Stašek. Žádné české oběti ani zranění zatím registrováni nebyli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí zůstávají v Káthmándú z obav před dalšími otřesy pod širým nebemVideo: Reuters

 
Článek

Velvyslanec dále uvedl, že na místě se již zlepšilo mobilní spojení, a české úřady se tak mohou lépe spojit s českými občany v postižených oblastech.

„Zlepšilo se propojení mobilních sítí, takže jsme občas schopni komunikovat přes mobily s našimi lidmi. Na místo už dorazila česká konzulka, takže s honorárním konzulem (v Nepálu) shromažďují Čechy na letišti a zprostředkovávají jim pomoc, aby se dostali ať už do komerčních letů, nebo do speciálů, které tam přistávají, a mohli odcestovat z Nepálu, pokud o to projeví zájem,” sdělil velvyslanec Stašek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamery zachytily okamžik zemětřesení v KáthmándúVideo: Reuters

Podle nejnovějšího přehledu zveřejněného agenturou AP přesáhla bilance sobotního zemětřesení 3600 obětí.

Foto: Niranjan Shrestha, ČTK/AP

Zřícená budova

V Nepálu připravily otřesy půdy o síle 7,8 stupně o život 3617 lidí, mezi něž ale není započítáno 18 osob, které smetla lavina pod nejvyšší horou světa Mount Everestem. Dalších 61 mrtvých je hlášeno ze sousední Indie, Čína registruje 20 obětí v Tibetu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Letecké záběry škod po zemětřeseníVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám