Hlavní obsah

Zničený Nepál odhaluje obraz zoufalství, počet obětí překročil 4000

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káthmandú
Aktualizováno

Silné sobotní zemětřesení v Nepálu si vyžádalo životy nejméně 4000 lidí. Uvádí to podle tiskových agentur pondělní policejní zpráva o počtu obětí nepálských otřesů. Nepálci navíc žijí v hrůze z dalších otřesů, zatím poslední o nižší intenzitě byly zaznamenány v pondělí ráno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Letecké záběry škod po zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

Nepálské ministerstvo vnitra uvedlo, že zraněných je zatím hlášeno více než 7000. Kromě mrtvých v Káthmándú a okolí zemřelo navíc nejméně 18 lidí při sesuvu laviny na Mount Everestu. Další desítky obětí jsou hlášeny v sousedních státech, hlavně na severu Indie a v Tibetu.

Záznam laviny v základním táboře na Mt Everestu

Počet obětí bude zřejmě dál stoupat. Záchranáři se nyní pokoušejí dostat se do odlehlých oblastí v horách, zejména do oblasti epicentra zemětřesení, které bylo asi 80 kilometrů severozápadně od Káthmándú.

Foto: Niranjan Shrestha, ČTK/AP

Zranění lidé leží v ulicích Káthmándú.

„Tamní vesnice běžně postihují sesuvy půdy a není neobvyklé, že kameny zasypou celé vesnice s 200 až 1000 lidmi,” řekl agentuře AP Matt Darvas z humanitární organizace World Vision.

 Zoufalí Nepálci utíkají z hlavního města

Z Káthmándú prchají stovky zoufalých Nepálců do okolních nížin v hrůze po dvou dnech následných otřesů. Silnice vedoucí z miliónové metropole uhnízděné v horském údolí jsou ucpané lidmi, kteří se – mnozí s dětmi na rukou – snaží dostat do autobusů nebo si stopnout nějaký automobil či nákladní vůz.

Foto: Cao Zhengping, ČTK/AP

Studenti v čínském městě Cheng-jang zapalovali svíčky na připomínku obětí zemětřesení v Nepálu.

Většina uvádí, že od sobotních otřesů spali pod širým nebem; buď proto, že jejich dům zemětřesení srovnalo se zemí, anebo proto, že měli příliš velký strach z následných otřesů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vytahují v Káthmándú přeživší ze sutinVideo: Reuters

Zahlcené úřady se snaží vyrovnat s nedostatkem pitné vody a jídla, stejně jako s hrozbou nemocí. Zranění a nemocní lidé leží v Káthmándú na otevřených prostranstvích, protože najít místo na nemocničním lůžku je prakticky nemožné. Chirurgové si zřídili provizorní operační sál ve stanu na pozemku před lékařskou fakultou v Káthmándú.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Nepálka v zemětřesením poničené hinduistické svatyni ve vesnici Indrajani

Po celém Káthmándú i v jeho okolí si vyčerpané rodiny pokládají matrace přímo na ulicích a stavějí stany, aby je ochránily před deštěm. Před každou cisternou s vodou se tvoří dlouhá fronta lidí a ta hrstka obchodů, která ještě zůstala otevřená, nemá v regálech prakticky nic. V jedné z lékáren propukla rvačka o poslední zbytek léků.

„Jsme zavaleni žádostmi o záchranu a pomoc z celé země,” řekl agentuře Reuters Dípak Panda z nepálského krizového výboru.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Lidé spí venku před odletovou halou na letišti v Káthmandú

Otřesy o síle 7,8 stupně se způsobily nejtragičtější katastrofu v zemi od roku 1934, kdy v Nepálu při zemětřesení zahynulo 8500 lidí.

České úřady zatím nemají informace, že by mezi mrtvými či zraněnými byli i Češi. Podle posledních informací českého velvyslanectví v Dillí je v Nepálu 194 Čechů a s 34 z nich se jejich blízkým ani diplomatům zatím nepodařilo navázat kontakt. Většina z nich vyrazila na vysokohorské či turistické výpravy do hor, kde není signál.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé Káthmándú na zemětřesením poničeném náměstí Durbar, které je zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO

Česká vláda bude rozhodovat o tom, jak stát pomůže lidem postiženým ničivým zemětřesením v Nepálu i desítkám českých turistů v oblasti. Praha hodlá humanitární pomoc Nepálu koordinovat v rámci Evropské unie.

Přichází mezinárodní pomoc

Situace v Nepálu je kritická, do země už ale po otevření letiště v Káthmándú začala v neděli proudit mezinárodní humanitární pomoc. Sbírky na pomoc obětem zemětřesení vyhlásily i české humanitární organizace, které rovněž uvolnily peníze pro rychlou pomoc nejpotřebnějším.

Foto: Niranjan Shrestha, ČTK/AP

Zřícená budova

Do Nepálu už v neděli dorazil čínský záchranářský tým, indická letadla s humanitární pomocí a lékaře i záchranáře vyslaly Francie i Německo. Pákistán vypravuje letoun s polní nemocnicí a do země pošle potravinové balíčky, vodu, léky, stany a další vybavení.

Evropská komise oznámila v reakci na zemětřesení v Nepálu, že okamžitě uvolní na pomoc tři milióny eur (81 miliónů Kč). Mezinárodní měnový fond (MMF) uvedl, že je připraven poslat do Nepálu tým, který by posoudil finanční potřeby země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám