Hlavní obsah

Seismologové zemětřesení očekávali, v Káthmándú jednali před týdnem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ničivé zemětřesení, které v sobotu udeřilo v Nepálu, nebylo pro seismology překvapivé. Jak ale upozornil server britského listu The Daily Mail, otřesy přišly dříve, než by si vědci “přáli”. O hrozící pohromě přitom před týdnem debatovali přímo v hlavním městě Káthmándú, které živel poškodil nejvíce.

Foto: Navesh Chitrakar, Reuters

Lidé v Káthmándú hledají v troskách přeživší.

Článek

Ve městě jednalo 50 expertů z celého světa. Snažili se ho připravit na hrozící silné zemětřesení. Netušili ale, že pohroma je tak blízko.

„Byl to zlý sen, který visel ve vzduchu. Z hlediska fyziky a geologie nastalo přesně to, co jsme si mysleli, že přijde. Procházel jsem tou oblastí a myslel na to, že nastanou potíže,“ řekl seismolog James Jackson z Cambridgeské univerzity.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Káthmándú prohledávají trosky budovVideo: Reuters

V oblasti se totiž střetávají zemské desky - indická a euroasijská. Díky jejich vzájemnému působení se vytvořily vrcholy Himaláje. Region za posledních sto let zažil mnoho otřesů včetně čtyř zemětřesení o síle více než šesti stupňů Richterovy škály. Následky v Káthmándú s 1,5 miliónu obyvatel však mohou být o to horší, že město je hustě obydlené a plné nekvalitně postavených domů.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně by v Kalifornii nepřežilo možná třicet lidí z miliónu, v Nepálu si vyžádalo stovky obětí. V některých částech Pákistánu, Indie, Íránu a Číny by jich dokonce mohlo být až 10 000, upozornil americký seismolog David Wald.

Foto: Azim Afif, ČTK/AP

Základní tábor pod Mount Everestem

Nejtragičtější den pod Everestem

Nepálské úřady v neděli oznámily, že počet obětí už překročil 2000. Daň na životech si otřesy vybíraly i mezi expedicemi pod Mount Everestem, kde vyvolaly laviny. Zahynulo nejméně 17 lidí - horolezci ze zahraničí i jejich šerpové.

Je to nejtragičtější událost pod nejvyšší horou světa vůbec.

Také zde ale může být skutečný počet vyšší. Na stezkách v masivu Himaláje jsou stále ještě zřejmě stovky lidí.

Na místo v neděli dorazily první záchranářské vrtulníky, aby evakuovaly nejhůře zraněné osoby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám