Hlavní obsah

Země se třásla, lidé běželi a křičeli. Svědkové popsali paniku a zkázu

Aktualizováno

Ničivé zemětřesení, které zasáhlo Nepál a okolní země, nepřežilo více než 1800 lidí. Záchranné práce stále pokračují, počet obětí téměř jistě poroste. Svědkové popsali zmatek a zkázu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Káthmándú prohledávají trosky budovVideo: Reuters

 
Článek

„Země se třásla. Pak byl všude prach. Lidé běželi a křičeli. Mnoho jich vybíhalo ven z domů, spousta se zranila při pokusu o vlastní záchranu. Není tu elektřina ani voda,“ citoval server BBC novináře z Káthmándú C. K. Lala.

„Bylo to děsivé. Všechno v domě začalo padat. Rychle jsem vyběhla ven, stejně tak i všichni moji sousedé. Stáli jsme pak venku na ulici. Drželi jsme se za ruce a děkovali jsme bohu, že jsme v pořádku. Mnoho domů se zřítilo a lidé jsou zranění. Všude tryská voda z prasklého potrubí. Dnes budeme asi muset spát venku. Počasí se sice zlepšilo, ale stále se bojíme vrátit se do domů,“ dodala obyvatelka města Sajiya Gurungová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky zemětřesení v KáthmándúVideo: Reuters

Přítelkyně Bena Turnera byla na letišti, když se začala země třást. „Její letadlo bylo na ranveji. Start byl zrušen. Celé letiště bylo evakuováno a ona musela čekat dlouho na ranveji, protože řídící věž byla také evakuována,“ popsal Turner pro BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepál zasáhlo silné zemětřeseníVideo: Reuters

Zemětřesení mělo původ jen 80 kilometrů od města, navíc v hloubce jen dvou kilometrů. Město je silně poničené.

„Z některých památek zbyly jen sutiny a panují obavy, že by se mohly zřítit i další. Jsou to přitom turistické atrakce Nepálu, který přišel o několik významných památek už při zemětřesení v roce 1934,“ uvedl zpravodaj BBC Navin Singh Khadka.

Všichni pomáhali

Otřesy si vybíraly daň na životech také mezi horolezci pod Mount Everestem.

„Běžel jsem ven ze stanu jako o život. Mnoho lidí je na svahu,“ tweetoval z Everestu rumunský horolezec Alex Gavan.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zemětřesení zasáhlo i TibetVideo: Reuters

„Obrovská katastrofa. Pomáhal jsem hledat a zachraňovat oběti v troskách na obrovské ploše. Spousta mrtvých, ještě víc těžce zraněných. Zemře jich víc, pokud se jim nedostane rychlé pomoci,“ dodal.

„Všichni ti, kteří nejsou zranění, pomáhají organizovat záchranné práce. Muži, ženy a šerpové tu pracují společně. Úkolem je teď pomoci lékařům tady v táboře,“ řekl norský horolezec Teodor Glomnes Johansen norskému listu VG.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám