Hlavní obsah

Nepál zasáhlo ničivé zemětřesení, strhlo i lavinu pod Mount Everestem

– Káthmándú/Dillí • Aktualizováno

Nepálem otřáslo zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy škály, které kromě jiného strhlo lavinu v oblasti Mount Everestu. Vyžádalo si nejméně 970 mrtvých. Oběti jsou však také v okolních zemích. Nejméně 20 mrtvých hlásí Indie a dva Bangladéš, šest lidí zemřelo v důsledku zemětřesení i v Tibetu. Jde zřejmě o nejhorší zemětřesení v Nepálu za posledních 80 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepál zasáhlo silné zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

"Všichni jsou venku v ulicích, lidé spěchají do nemocnice," napsal zpravodaj agentury Reuters v Káthmándú.

Americká geologická služba USGS uvedla, že zemětřesení mělo epicentrum zhruba 80 kilometrů severozápadně od Káthmándú. Jeho ohnisko se nacházelo v hloubce pouhých dvou kilometrů.

Většina obětí je hlášena právě z Káthmándú. 

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky zemětřesení v KáthmándúVideo: Reuters

Fotografie kolující po internetu ukazují trosky budov a vystrašené obyvatele, jak sedí venku na ulici. Městem se rozezněly houkačky sanitek a přelétávají nad ním vrtulníky. Rozhlas varoval obyvatele, aby zachovali klid a zůstali venku, neboť úřady se obávaly následných otřesů. Ty se později skutečně dostavily, asi hodinu po zemětřesení, a měly sílu 6,6 stupně.

V Káthmándú se zřítila i devítiposchoďová historická věž Dharahara, postavená v 19. století pro vojenské účely. V jejích troskách zůstalo podle agentury Reuters až 50 lidí.

Foto: Niranjan Shrestha, ČTK/AP

V Káthmándú se zřítila historická věž Dharahara

Postižena byla podle agentury AP hlavně historická část Káthmándú, kde se zřítilo několik stoletých chrámů a věží, mimo jiné právě Dharahara, která je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Staré Káthmándú tvoří především úzké uličky a chatrné domky natěsnané jeden na druhém, kde žijí početné rodiny.

Foto: Niranjan Shrestha, ČTK/AP

Zranění lidé leží v ulicích Káthmándú.

Foto: ČTK/AP

Zřícené budovy v Káthmándú

V oblasti jsou desítky Čechů

Zemětřesení strhlo lavinu v oblasti Mount Everestu, v základním táboře zahynulo nejméně osm lidí. Další lidé se podle nepálských úřadů pohřešují nebo byli zraněni. V této době, kdy začíná hlavní sezóna vysokohorské turistiky, jsou v Nepálu i Češi.

Podle mluvčí ministerstva zahraničí Michaely Lagronové ví úřad o 72 Češích. Se 42 z nich je v kontaktu. Češi podle dosavadních informací mezi oběťmi nejsou. Mluvčí to řekla České televizi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zemětřesení zasáhlo i TibetVideo: Reuters

Foto: Niranjan Shrestha, ČTK/AP

Zranění leží lidé na ulici před nemocnicí v Káthmándú

Foto: Niranjan Shrestha, ČTK/AP

Dobrovolníci pomáhají s odklízením sutin

Otřesy cítili i v dalších zemích

Země se chvěla i v okolních státech. Cítili je nejen lidé v indické metropoli Dillí a v několika dalších severoindickým městech, ale i v Pákistánu a v tibetské Lhase, která je vzdálená 550 kilometrů od epicentra.

"V našem studiu v Dillí drnčela okna a všechno se třáslo. Trvalo to tak minutu, možná déle," řekla Reuters moderátorka televize NDTV.

Foto: Navesh Chitrakar, Reuters

Lidé prozkoumávají trosky

Foto: Stringer/india, Reuters

Zřícené budovy hlídá ochranka

Nejhorší zemětřesení zažil Nepál v roce 1934. Tehdy mělo sílo 8,3 stupně a téměř zničilo Káthmándú a města Bhaktapur a Patan. Zahynulo zhruba 8500 lidí.

Osm nejtragičtějších zemětřesení v Asii
26. prosince 2004 - Zemětřesení o síle 8,9 stupně Richterovy stupnice s epicentrem u indonéského ostrova Sumatra vyvolalo vlny tsunami, které v oblasti Indického oceánu připravily o život přes 230 000 lidí, včetně osmi Čechů; nejvíce osob zahynulo v Indonésii, na Srí Lance, Indii a Thajsku.
8. října 2005 - Zemětřesení o síle 7,7 stupně Richterovy škály s epicentrem v pákistánském Kašmíru zasáhlo i Indii a Afghánistán a vyžádalo si přes 87 000 obětí.
12. května 2008 - Čínskou provincii S'-čchuan zasáhlo zemětřesení, které si vyžádalo více než 87 000 obětí.
26. prosince 2003 - Provincii Kermán na jihovýchodě Íránu zasáhlo zemětřesení o síle až 6,8 stupně Richterovy škály a skoro srovnalo se zemí historické město Bám; 26 200 obětí.
26. ledna 2001 - Při zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy škály v západoindickém státě Gudžarát zahynulo na 20 000 osob; otřesy půdy zasáhly i Pákistán a Nepál.
11. března 2011 - Zemětřesení o síle 9,0 stupně Richterovy škály a následná přívalová vlna tsunami zabily v severovýchodním Japonsku, zvláště prefektuře Mijagi, 15 887 lidí, dalších 2615 osob je nezvěstných; poškozeny byly i jaderné elektrárny.
27. května 2006 - Nejlidnatější indonéský ostrov Jáva postihlo zemětřesení o síle asi 6,3 stupně Richterovy škály a zabilo přes 6200 lidí.
14. dubna 2010 - V čínské autonomní oblasti Tibet zabilo zemětřesení o síle 6,9 stupně Richterovy škály na 2220 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám