Hlavní obsah

Tálibán může ovládnout dvě pětiny Afghánistánu, varuje OSN

Kábul

Radikální hnutí Tálibán by mohlo ovládnout dvě pětiny území Afghánistánu, napsal ve čtvrtek list The Times s odvoláním na experty OSN. Jarní ofenzívě radikálů budou afghánské bezpečnostní síly poprvé čelit samy, bez podpory vojáků NATO.

Foto: Reuters

Bojovník Tálibánu na místě popravy tři mužů obviněných z loupežné vraždy

Článek

Podle mínění odborníků OSN nyní hrozí 40 procentům hlavních měst a dalších oblastí v zemi, že je hnutí Tálibán ovládne. Není to nijak nadnesené, už nyní plně kontroluje čtyři z 373 afghánských okrsků včetně Hílmandu. V posledních letech se útoky ozbrojenců čím dál víc šířily z tradičních bašt – provincií Hílmand a Kandahár – na sever země a také do hlavního města Kábulu. Web eurasia review už na začátku roku uváděl, že dominuje 40–60 procentům rozlohy země.

Když letos Tálibán oznámil zahájení bojové sezóny, avizoval, že bude usilovat o „úplné osvobození milované vlasti“. V prohlášení, které zveřejnil ve středu, Tálibán vyzval západní země, aby „okamžitě stáhly všechny své zbylé vojáky, a ukončily tak nelegální okupaci země a vměšování do afghánských záležitostí“. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Reuters

Tálibové v provincii Ghazní

Letošní ofenzíva bude klíčová, protože jí budou čelit afghánská vojska bez podpory sil NATO. Afghánským bezpečnostním silám přitom chybí odpovídající podpora letectva i zdravotnické zázemí. Nemají ani výkonné zbraně a prostředky pro sledování terénu, které běžně používaly západní a americké síly.

Už loni afghánské vládní ozbrojené síly v bojích proti Tálibánu utrpěly těžké ztráty; podle oficiálních údajů bylo zabito 4634 jejich mužů, tedy zhruba 90 týdně. Loni také stoupl počet útoků o deset procent a překročil 20 tisíc.

Většina západních vojáků se z Afghánistánu stáhla ke konci loňského roku, USA ale souhlasily s tím, že v zemi až do konce roku zůstane všech zbylých 9800 vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám