Hlavní obsah

Doživotí pro vrahy zdravotníků bojujících s ebolou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Conakry

Tresty doživotního vězení dostalo podle agentury Reuters ve středu u guinejského soudu jedenáct lidí, kteří zavraždili osm členů zdravotníků týmu. Ten pomáhal bojovat proti šíření epidemie eboly.

Foto: Reuters

Centrum pro ošetřování nakažených ebolou v guinejské Beyle

Článek

Vražda osmi lidí, kteří prováděli osvětu o nemoci v odlehlé vesnici Womey nedaleko jihoguinejského města Nzérékoré, vyvolala loni v září pobouření. Kromě zdravotníků pachatelé zabili také místního úředníka, kněze a tři novináře, kteří je doprovázeli.

Podle výpovědi očitých svědků vesničané na tým nejprve házeli kameny ve snaze vyhnat ho z vesnice. Odsouzení pachatelé pak osm lidí rozsekali mačetami, podřízli jim hrdla a následně je vhodili do suchých záchodů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Státní zástupce pro obžalované původně požadoval trest smrti. Verdikt není pravomocný, proti rozsudku se lze ještě odvolat.

Ebola si od svého vypuknutí na konci roku 2013 vyžádala přes 10 600 obětí v Guineji, Sieře Leone a Libérii. Nakazilo se jí více než 25 600 lidí.

Úřady od samého počátku bojovaly s nedůvěrou místních obyvatel i mnoha pověrami. Mnozí Západoafričané, hlavně v odlehlých venkovských oblastech, věřili, že ebolu úmyslně rozšiřují západní zdravotníci.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) počet případů nákazy ebolou v západní Africe rychle klesá, nemoc nicméně nadále představuje riziko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám