Hlavní obsah

Devět lidí včetně zástupců OSN zahynulo při atentátu v baště somálských pirátů

Garowe
Aktualizováno

Nejméně devět lidí nepřežilo pondělní atentát v somálské autonomní oblasti Puntland. Podle policie byl terčem útoku vůz mise OSN, který vybuchl u vjezdu do základny sil Africké unie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při atentátu na vůz OSN v Somálsku zemřelo nejméně devět lidíVideo: Reuters

 
Článek

Bomba byla umístěna pod sedačkou autobusu a odpálena byla na dálku. Jeden ze svědků řekl, že silná exploze se ozvala ve chvíli, kdy vůz projížděl kolem potravinové agentury OSN. Místo je prý pokryto utrženými lidskými končetinami.

"Je to černý den, ale teroristé si musejí uvědomit, že krev, jež kvůli nim teče, nebude prolita nadarmo. Budeme jim čelit železnou pěstí," sdělil policejní velitel Ali Salad. Nicholas Kay, který vede somálskou misi OSN, vyjádřil šok nad ztrátou životů zaměstnanců.

Agentura Reuters s odvoláním na policii uvádí, že mezi mrtvými jsou dva Keňané a sedm Somálců. Ve voze byli údajně zaměstnanci úřadu OSN ve městě Garowe, které je střediskem Puntlandu. Agentura AFP hovoří o šesti mrtvých.

Autonomní oblast Puntland leží na severovýchodě Somálska a dlouho byla považována za útočiště bojovníků radikálních milicí aš-Šabáb. Autonomii vyhlásila v roce 1998, ale o odtržení od zbytku Somálska neusiluje. V Puntlandu mají také své základny somálští piráti.

OSN loni ve své zprávě kritizovala místního prezidenta za nechuť bojovat s rostoucím terorismem a jeho trvající napojení na piráty, kteří mu posílají peníze.

Vláda navíc bránila vyšetřovat aktivity aš-Šabábu v Puntlandu, kde si milice vytvořily bezpečné zázemí. Podle OSN dokonce zástupci milicí pronikli do vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám