Hlavní obsah

Dva kubánští disidenti kandidují v obecních volbách

V obecních volbách na Kubě vůbec poprvé v historii kandidují členové protivládní opozice. V nedělním hlasování se hned dva disidenti budou ucházet o křeslo v místních zastupitelských orgánech v metropoli Havaně, informoval zpravodajský server BBC News.

Foto: Enrique de la Osa, Reuters

Hildebrando Chaviano

Článek

Jedním z disidentů, kterému se podařilo dostat na kandidátku, je nezávislý novinář a právník Hildebrando Chaviano (65), druhým potom Yuniel López (26) z politické strany zvané Demokratická a nezávislá Kuba.

Oba muži podle agentury AP očekávají, že ve volbách uspějí a stanou se prvními zvolenými politickými činiteli, kteří se nehlásí ke komunistické straně, od ustavení volebních zákonů Fidelem Castrem v roce 1976. Pozorovatelé uvádějí, že pouhé zařazení disidentů Chaviana a Lópeze na kandidátky je prvním náznakem toho, že kubánské vedení již tak rezolutně neodmítá konkurenci.

Prezident Raúl Castro zahájil v roce 2010 v zemi postupné reformy. Slíbil rovněž, že změní volební systém, žádný termín ale nepředložil.

„Není to náhoda, zvlášť proto, že se jedná o dvě různé osobnosti. Domnívám se, že se vláda rozhodla přijmout tuto výzvu, místo aby se snažila tyto disidenty umlčet. Lze to vnímat jako další důkaz liberalizace,” prohlásil americký expert na kubánskou politiku Ted Henken.

„Někteří lidé říkají, že na Kubě panuje atmosféra strachu, ale já si myslím, že lidé se hodně strachu zbavili. Už teď se cítím, jako bych vyhrál,” podotkl López.

Reklama

Výběr článků

Načítám