Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník zabil v Afghánistánu přes 30 lidí, hlásí se k němu IS

Aktualizováno

Při útoku sebevražedného atentátníka ve východoafghánském městě Džalálábád v sobotu zemřelo podle aktuálních informací přes 30 lidí, dalších 100 utrpělo zranění. Podle agentury AFP to uvedl afghánský prezident Ašraf Ghaní. K explozím se přihlásilo radikální hnutí Islámský stát. Jde o nejkrvavější útok od konce bojové mise NATO v Afghánistánu, píše agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chaos a spoušť po výbuchu v DžalálábáduVideo: Reuters

 
Článek

Televizní stanice Al-Arabíja informuje o nejméně 30 mrtvých, stejné číslo uvádí také agentura Reuters. Počet zraněných podle jejích informací přesáhl stovku. Záchranářské vozy nedojely na místo ihned, proto řada lidí zemřela na vážná poranění. "Většina mrtvých a zraněných jsou nevinní civilisté," řekl mluvčí vlády provincie. Podle britské BBC jsou mezi oběťmi zřejmě i děti.

Sebevražedný útočník, který přijel na motorce, odpálil výbušniny u banky, kam si vládní zaměstnanci chodí pro výplaty, řekl policejní šéf Fazl Ahmad Šerzád.

Foto: ČTK/AP

Členové afghánských bezpečnostních sil na místě sebevražedného útoku před Kábulskou bankou

Další výbuch nastal nedaleko jedné z džalálábádských svatyň. Tam nikdo nebyl zraněn, jak informoval mluvčí guvernéra provincie Nangarhár.

Muž, který o sobě tvrdí, že zastupuje radikální Islámský stát v Afghánistánu, agentuře AFP řekl, že za útokem stojí tato skupina. Ta ovládla značné části Iráku a Sýrie a své pozice posiluje i v Libyi.

K útoku se zatím nepřihlásila žádná skupina, podle agentury DPA militantní hnutí Tálibán jakoukoliv odpovědnost odmítá. Britská BBC připomíná, že minulý týden při útoku Tálibánu na konvoj NATO nedaleko Džalálábádu zemřeli civilisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám