Hlavní obsah

Čína staví předsunuté letecké základny na moři

Čína na Spratlyho ostrovech ve sporné oblasti Jihočínského moře staví předsunuté letecké základny. Uvedla to americká společnost IHS Jane's Defence.

Foto: CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/DigitalGlobe/Handout, Reuters

Ostrov Fiery Cross Reef na snímku z 18. března letošního roku

Článek

Satelitní snímky pořízené v uplynulých dvou měsících prokázaly, že rozšiřování a výstavba na atolech v souostroví rychle pokračuje. Rozšiřování plochy ostrůvku Fiery Cross Reef ukazuje na stavbu ranveje dlouhé zhruba tři kilometry vhodné pro letouny armádního letectva.

Foto: CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/DigitalGlobe/Handout, Reuters

Na snímku z loňského srpna je ostrov výrazně menší

Podle IHS Jane's Defence není vyloučeno, že Číňané budují ještě jednu přistávací plochu na ostrově Subi Reef, který se nachází jen 25 kilometrů od ostrova s filipínskou populací. Na práce na ostrově Johnson South Reef upozornila Manila už loni. Kromě toho Číňané rozšiřují ranvej na Woodyho ostrově, který je součástí Paracelových ostrovů na severu.

Čína úpravu a rozšiřování hned několika ostrovů přiznala. Uvedla, že nečiní nic nedovoleného a úpravy mají kromě civilních účelů sloužit také k ochraně čínské suverenity.

Sousedé i USA upozorňují na teritoriální ambice Pekingu ve sporné oblasti, kterou si nárokují také Filipíny, Vietnam a další země regionu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám