Hlavní obsah

Požáry na Sibiři se čtyřnásobně rozšířily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Plocha lesních požárů se na Sibiři za posledních 24 hodin zvýšila víc než čtyřnásobně, ve čtyřech regionech byl vyhlášen kalamitní stav a s ohněm bojují tisíce lidí. Vyplývá to z údajů ruského ministerstva pro mimořádné situace, o nichž ve středu informovala agentura TASS. Nejvíc jsou postiženy Zabajkalský kraj, Burjatsko a Chakasko.

Foto: ČTK/AP

Požár v obci Smolenska

Článek

Boj s ohněm se soustřeďuje zejména do okolí půlmiliónového města Čity, ležící východně od Bajkalu. Plameny zuří už na okraji města, jemuž hrozí evakuace. Celkem si živel zatím vyžádal kolem třiceti obětí na lidských životech.

V Zabajkalském kraji, kde se od pondělí s následky ohně potýká přes 20 000 lidí, ruská prokuratura obvinila z nedbalosti šéfa krajské lesní správy a další pracovníky krajského úřadu, odpovědné za hašení požárů a protipožární ochranu obyvatelstva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lesní požáry se na Sibiři vymkly kontroleVideo: Reuters

Kalamitní stav zatím ruské úřady vyhlásily v celém Zabajkalském kraji a Chakaské autonomní republice, ve čtyřech okresech Burjatska a jednom v Krasnojarském kraji. Režim protipožární pohotovosti platí v Irkutské oblasti, Altajské republice, v osmnácti okresech Burjatska a jednom okresu Krasnojarského kraje.

Zakázali i alkohol

Hlavní příčinou šířící se pohromy je podle ruských úřadů kromě sucha a silného větru neodpovědnost místních lidí, kteří po zimě pálí suchou trávu. O situaci výmluvně svědčí i fakt, že na celém území Chakaska, silně postiženém ohněm, byla ve středu vyhlášena úplná prohibice.

Podle ruských meteorologů se požární situace v dohledné době nezlepší, spíše naopak. Vítr prý na jihu Sibiře během příštích pěti dnů zesílí natolik, že hrozí havárie na dálkovém elektrickém vedení a lesní kalamity.

Reklama

Související témata:

Související články

Lesní požáry se na Sibiři vymkly kontrole

Lesní požáry na jihu Sibiře se navzdory pondělním prohlášením ruských úřadů nepodařilo zvládnout. V úterý se vymkly kontrole a ohrožují další obydlená místa....

Výběr článků

Načítám