Hlavní obsah

Tálibán zabil osmnáct vojáků, osmi uřezal hlavy

– Kábul

Tálibán při útocích na severovýchodě Afghánistánu zabil v posledních dnech nejméně 18 afghánských vojáků, uvedla agentura AP. Části z nich během první akce letní ofenzívy uřízl hlavu. Dalších deset vojáků afghánská armáda po útoku Tálibánu pohřešuje.

Foto: Parwiz, Reuters

Afghánský voják u vraku prostříleného auta

Článek

Tálibán zahájil rozsáhlý útok na armádní pozice v pátek v provincii Badachšán, boje přitom trvaly až do nedělního večera. Při útoku asi 250 tálibů bylo podle ministerstva obrany „33 vojáků usmrceno, zraněno či uneseno”. Tajemník guvernéra Gul Mohammad Bidar uvedl, že útočníci zabili 18 vojáků a osmi z nich uřízli hlavu. Dodal, že vojáci zabili 19 útočníků.

Foto: Parwiz, Reuters

afghánští vojáci na místě sebevražedného atentátu

K útokům se přihlásil Tálibán, který oznámil, že zabil 49 vojáků. Jak ale upozornila agentura AP, hnutí často ztráty na straně nepřítele zveličuje.

Počet obětí pozemních bojů roste

OSN upozornila, že během prvního kvartálu letošního roku vrostl meziročně o osm procent počet civilních obětí pozemních bojů. Asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA) podle Hlasu Ameriky uvedla, že boje mezi bezpečnostními silami a Tálibánem se vyžádaly 136 mrtvých a 385 zraněných. O 43 procent vzrostl počet civilních obětí minometných a raketových útoků.

Foto: Parwiz, Reuters

Afghánec zraněný při sebevražedném útoku

Celkový počet obětí ale meziročně poklesl o dvě procenta, v prvním čtvrtletí zahynulo 655 osob a 1155 bylo zraněno. Souvisí to se stahováním Američanů, kteří omezili letecké útoky. Roste ale počet mrtvých žen a dětí, v prvním kvartálu zemřelo 123 dětí.

Podle UNAMA je Tálibán odpovědný za 73 procent civilních obětí a vládní síly za 14 procent.

Loni zemřelo v Afghánistánu během bojů přes deset tisíc civilistů, což je nejhorší číslo od roku 2010, kdy UNAMA vede seznamy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám