Hlavní obsah

Krejčíře soudili v jeden den ve dvou procesech

Johannesburg
Aktualizováno

V Jihoafrické republice začal v pondělí v Palm Ridge na předměstí Johannesburgu další soudní proces s Radovanem Krejčířem, uvedla místní rozhlasová stanice Jacaranda. Čech je ve skupině osmi lidí, kteří čelí obžalobě z přípravy vražd soukromého detektiva a policisty. Týž den stanul ještě u dalšího soudu přímo v centru Johannesburgu, kde se projednává vražda vymahače dluhů, uvedl web Times Live.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř před soudem v Palm Ridge v Johannesburgu

Článek

V Palm Ridge začal proces týkající se přípravy vražd policejního plukovníka Nkosany „Killera” Ximby a soukromého detektiva Paula O’Sullivana.

Žaloba tvrdí, že vraždy obou mužů byly plánovány proto, že se oba dlouhodobě věnovali objasňování Krejčířovy údajné trestné činnosti v JAR.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Spolu s Čechem je obviněno dalších sedm lidí. Mimo jiné šéf taxislužby Siboniso Miya a agentka policie Nandi Nkosiová, která měla vynášet informace a poskytovat je Krejčířovi, i jeho pravá ruka Bulhar Ljubomir Borislavov Grigorov. Právě Grigorova, v podsvětí přezdívaného Šílený Bulhar Mike, prý Krejčíř pověřil objednáním dvou vrahů z Česka.

Už kvůli počtu obžalovaných bude proces složitý. Již na začátku pondělního jednání požádali někteří právní zástupci o odklad, aby mohli případ lépe prostudovat. Podle prokurátora Lawrence Gcaby by proces mohl trvat déle než deset týdnů.

Proces byl zahájen už loni v červenci v Alexandře. Byl ale přesunut kvůli závažnosti k soudu vyšší instance do Palm Ridge.

Případ zabitého vymahače

Ve druhé kauze je Čech obžalován z únosu a mučení Bhekiho Lukheleho za účelem dostat od něj informace o jeho bratrovi. Ten pracoval na letišti OR Tambo a pro Krejčíře prý převážel 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 miliónů randů (asi 51 miliónů Kč) a i s drogou a 70 000 randy zmizel.

Mučení Lukheleho je spojeno s vraždou vymahače Phumalaniho Ncubegho, jehož prostřelené tělo bylo nalezeno v jihoafrickém Heidelbergu.

Spolu s Krejčířem je stíháno pět dalších lidí, mimo jiné policista z elitní jednotky Hawks Samuel Saddám Maruping a obchodník Desai Lupondo. Všichni popřeli, že by byli vinni, i když u soudu zaznělo, jak Lukhelemu polévali hlavu vařící vodou.

Tento proces byl odložen na 24. dubna.

Procesy nejde spojit

Minulý týden byl Krejčíř u dalšího soudu kvůli vraždě libanonského byznysmena a významné figury podsvětí Sama Issy. Tento proces byl odročen. Ve všech třech případech je s Krejčířem stíhán Sibonisa Miya.

Mluvčí národní prokuratury Velekhaya Mgobhozi uvedl, že procesy spojit nejde, protože v nich jsou stíháni s Krejčířem a Miyou jiní spolupachatelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám