Hlavní obsah

Podezřelého z naplánování masakru v Bombaji Pákistánci propustili

– Islámábád

Soud v Pákistánu propustil v pátek na kauci muže podezřelého z naplánování teroristických útoků v indické Bombaji v roce 2008, uvedla agentura Reuters. Třídenní masakr v centru města, kde skupina teroristů mimo jiné obléhala nádraží a pětihvězdičkový hotel, si vyžádal 166 mrtvých. Indie rozhodnutí pákistánské justice kritizuje.

Článek

„Zakí Rahmán Lakhví byl propuštěn, nyní už je z vězení venku,“ prohlásil právník podezřelého Málik Násir Abbás. „Kam teď půjde, to nevím,“ dodal.

Indie se propuštění Lakhvího nelíbí. „Skutečnost, že tento známý terorista není stíhán, představuje reálnou bezpečnostní hrozbu pro Indii a svět. Rovněž oslabuje hodnotu ujištění, kterých se nám dostalo v souvislosti s problémem přeshraničního terorismu,“ reagovala indická diplomacie.

Indie obviňuje z masakru extremistickou organizaci Laškare tajjaba, která sice už tehdy stála v Pákistánu mimo zákon, ale úřady ji tolerovaly. Lakhvího Pákistánci zatkli v roce 2009.

Původně bylo o propuštění na kauci rozhodnuto už loni v prosinci, dva dny po teroristickém útoku ve škole v Péšávaru, kde radikálové z Tálibánu postříleli 132 dětí. To pobouřilo veřejnost, a tak Lakhví zůstal ještě za mřížemi. Podle jeho právníka Abbáse byl propuštěn, protože proti němu neexistovaly dostatečné důkazy.

Pákistánský soud už dříve propustil také Hafíze Muhammada Saída, jednoho ze zakladatelů Laškare tajjaba, jehož rovněž podezřívali z příprav útoku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám