Hlavní obsah

Somálští teroristé zavraždili na keňské univerzitě na 150 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi
Aktualizováno

Na 147 stoupl počet obětí čtvrtečního útoku somálské teroristické organizace Aš-Šabáb na areál vysoké školy ve městě Garissa na jihovýchodě Keni. Uvedl to keňský ministr vnitra Joseph Nkaissery. Keňské úřady oznámily, že operace skončila a všichni čtyři teroristé byli zabiti.

Foto: ČTK/AP

Zdravotníci přivážejí zraněného do nemocnice v keňském Nairobi

Článek

„Bezpečnostní akce skončila, čtyři útočníci jsou zabiti, počet obětí může dosáhnout 150,” uvedla agentura AP s odvoláním na nejmenované keňské představitele. Pak Nkaissery počet upřesnil na 147. Potvrdil i smrt čtyř útočníků.

Už dříve oznámilo ministerstvo vnitra: „Dva teroristé byli při pokračující operaci neutralizováni. Bezpečnostní agentury zintenzivnily záchrannou operaci.” Potvrdilo zároveň, že „neutralizovat” znamená zabít.

Původně se uvádělo 15 obětí. O 70 mrtvých informovalo odpoledne keňské Národní operační středisko pro katastrofy (NDOC) na Twitteru: „70 obětí, 79 zraněných, přes 500 studentů zachráněných z kolejí v kampusu univerzity v Garisse.”

Nkaissery těsně před ukončením zásahu informoval, že z 815 studentů se jich podařilo 500 kontaktovat a jsou naživu.

Devět těžce zraněných převezly vrtulníky z Garissy do Nairobi.

Oběti jsou z řad křesťanů

„V budově je hodně mrtvých těl křesťanů,” řekl Sky News mluvčí Šabábu šajch Abdiazíz abú Musáb a před koncem operace dodal: „Stále držíme mnoho křesťanů živých. Na univerzitě se dál bojuje.”

Foto: Noor Khamis, Reuters

Keňští vojáci se kryjí před střelbou z univerzitního kampusu v Garisse

Asi pět útočníků ze somálského hnutí Šabáb napojeného na Al-Káidu napadlo univerzitu ve čtvrtek dopoledne. Podle svědků se snažili při střelbě zasáhnout co nejvíce osob.

„Bylo to hrozné, všude se střílelo,” řekl student Augustine Alanga. „Když jsem se ohlédl, viděl jsem je. Bylo jich pět nebo šest. Byli maskovaní. Stříleli ostrými,” dodal.

Útočníci také zadrželi velkou skupinu rukojmí. „Nevíme, kolik jich je, ale je jich mnoho, protože probíhala výuka,” uvedl jeden policista pro agenturu Reuters. Z 815 studentů je jich 535 nezvěstných, oznámil kol poledne ministr vnitra Joseph Nkaissery.

Foto: ČTK/AP

Evakuované studentky v Keni

Rukojmí rozdělili na dvě skupiny. Patnáct muslimů propustili. „Když jsi křesťan, zastřelili tě na místě. S každým výstřelem jsem si myslel, že zemřu,” uvedl student Collins Wetangula.

Na svobodu se podle Červeného kříže už odpoledne dostalo 50 studentů.

Keňa přisouvá posily

Boj s útočníky trval celý den. Již odpoledne byl podle Nkaisseryho jeden z útočníků zastřelen, když se pokusil uprchnout. Další se opevnili v areálu školy. Keňa vyslala k univerzitě tanky. Město Garissa je ochromené, většina obchodů je zavřená.

Foto: ČTK/AP

Keňští policisté u university v Garisse sledují sanitku ovdážející zraněné

K útoku se přihlásili somálští radikálové z organizace Šabáb, kteří už podobných akcí v Keni včetně Garissy provedli několik. Extremisté se mstí za pomoc keňské armády somálské vládě v boji proti Šabábu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám