Hlavní obsah

Tisíce lidí se zúčastnily pochodu proti terorismu v Tunisu

Tunis

Desítky tisíc lidí se v neděli v Tunisu připojily k pochodu proti terorismu. Tuniské ministerstvo vnitra odhadlo účast na 20 000 lidí, napsala agentura DPA.

Tisíce lidí se zúčastnily pochodu prosti terorismu v TunisuVideo: Reuters/Stream.cz

 
Článek

„Svobodné Tunisko, pryč s terorismem,” skandoval dav během pochodu. Účastníci nedělní manifestace se v centru metropole scházeli již od rána. Odpoledne se k nim připojili i Hollande, Komorowski, italský premiér Matteo Renzi, německý ministr vnitra Thomas de Maizière či předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Vláda k zajištění bezpečnosti pochodu povolala do metropole a jeho okolí tisíce policistů a vojáků.

V sobotu večer, jen několik hodin před pochodem, zabily tuniské jednotky v centrálním governorátu Gafsa skupinu devíti radikálů včetně vůdce místní islamistické organizace, Alžířana abú Sachra.

„Je to jasná a důrazná odpověď teroristům po útoku na muzeum Bárdá," řekl tuniský premiér Habíb Síd s tím, že zlikvidována již byla většina předáků skupiny abú Sachra. Toho tuniské úřady považovaly za jednoho ze strůjců atentátu.

Zabili 22 lidí

Dvojice střelců, která v polovině března přepadla muzeum Bárdá v Tunisu, zabila podle nejnovější bilance 22 lidí – drtivou většinu tvořili zahraniční turisté. Poslední obětí je Francouzka, která podlehla těžkým zraněním. O jejím úmrtí informovala francouzská média v sobotu. Kromě 21 cizinců zahynul ještě tuniský policista.

Podnět k nedělnímu pochodu vzešel od tuniského prezidenta Kaída Sibsího. „Velký pozdrav tuniskému lidu, který prokázal, že terorismu neustoupí," prohlásila osmaosmdesátiletá hlava státu. „Budeme dál jednotní proti terorismu, dokud tento jev nevymýtíme,” uvedl Sibsí v projevu po skončení pochodu.

Útok na muzeum byl od atentátu na synagogu na Džerbě v roce 2002 první teroristickou akcí v Tunisku, jejímž terčem byli cizinci. K atentátu v Bárdá, jež leží vedle parlamentu, se přihlásila organizace Islámský stát.

Čtyři Francouzi a tři Poláci

Francie při útoku ztratila čtyři a Polsko tři své občany. Polský prezident Komorowski po skončení pochodu prohlásil, že dnešní akce je výrazem solidarity s oběťmi a signálem, že Polsko se zapojuje do všech aktivit zaměřených na odstranění teroristické hrozby „a také platí cenu”.

Hollande uvedl, že Tunisko, které v arabském světě před čtyřmi lety odstartovalo masové prodemokratické protesty, takzvané arabské jaro, se stalo modelovým příkladem přechodu k demokracii. Proti terorismu, který chtěl této zemi uštědřit ránu, „musíme všichni bojovat”, řekl francouzský prezident.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám