Hlavní obsah

V Severní Koreji zatkli údajné špióny z Jihu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchongjang
Aktualizováno

Severní Korea v pátek oznámila zatčení dvou jihokorejských občanů podezřelých ze špionáže. Muži z čínského města Tan-tung na hranici s KLDR podle státních sdělovacích prostředků pracovali na očernění komunistického státu. Jižní Korea považuje obvinění za nepodložené a žádá propuštění zatčených.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry, na kterých mají být jihokorejští špióni chyceni při činuVideo: Reuters

 
Článek

Dvojice se podle KLDR „horlivě zapojila do očerňovací kampaně amerických imperialistů a loutkové skupiny zrádců za účelem izolace a odstavení Korejské lidově demokratické republiky v mezinárodní aréně“.

Jihokorejci podle úřadů shromažďovali informace o „stranických, státních a vojenských tajemstvích“. Jeden z nich navíc čelí obvinění z vedení náboženské propagandy, protože údajně organizoval podzemní církevní sbor.

Hrozí jim tvrdé tresty.

Foto: ČTK/AP

Jeden ze zatčených Jihokorejců (uprostřed) na televizním záběru

Misionář dostal doživotí

Jižní Korea zatčení odsoudila. „Je politováníhodné, že Sever vznáší taková nepodložená tvrzení. Důrazně vyzýváme k jejich rychlému propuštění a vydání do vlasti,“ uvedl Soul.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Severokorejci loni poslali na doživotí do vězení jihokorejského misionáře za špionáž a za to, že tajně vedl skupinu věřících.

Reklama

Výběr článků

Načítám