Hlavní obsah

Za útokem v tuniském muzeu stála alžírská skupina napojená na Al-Káidu

Tunis

Alžírská teroristická skupina napojená na Al-Káidu stála za útokem v tuniském muzeu Bardo, kde bylo zastřeleno dvacet turistů. Plyne to ze čtvrtečního vyjádření tuniského ministra vnitra Nadžíma Kharsaliho. Uvedl to podle AFP, když oznamoval, že zatčeno bylo již 23 podezřelých a po čtyřech se dále pátrá.

Foto: Zoubeir Souissi , Reuters

Policisté před palácem Bardo v Tunisu

Článek

„Bylo zatčeno třiadvacet podezřelých včetně jedné ženy. Patří k teroristické buňce,“ uvedl ministr. Podle něj byla buňka zapojená do teroristického útoku v muzeu Bardo zničena z osmdesáti procent.

Ve středu Tunisko oznámilo, že zadrželo vůdce buňky, jejíž dva členové se vrátili z bojů v Sýrii. Zatím k němu neoznámili více podrobností. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Všichni zatčení jsou podle něj Tunisané. Policisté dále hledají dva Maročany. Alžířana a Tunisana Mahíra bin Muldi Kaidi, který útočníkům obstaral automatické zbraně, s nimiž zabíjeli v muzeu Bardo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok v muzeu Bardo natočený italskými turistyVideo: Reuters

Ministr oznámil, že operace byla organizovaná alžírským bojovníkem svaté války Lukmanem abú Sachrem, který je jedním vůdců brigády Ukba ibn Nafaa napojené na Al-Káidu.

K útoku se přitom paradoxně přihlásil soupeř Al-Káidy na poli terorismu, Islámský stát. Kharsali k tomu řekl: „Je jisté, že jsou tu spojení na Ukba ibn Nafaa.“

Muzeum Bardo by se mělo otevřít v neděli. Původně se znovuotevření plánovalo na úterý, ale z bezpečnostních důvodů bylo odloženo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám