Hlavní obsah

V Libyi se dostali na svobodu dva rukojmí z ropného pole, Čech je stále v zajetí

– Tripolis • Aktualizováno

Ze zajetí v Libyi se v úterý dostali dva občané Bangladéše. Ve středu to oznámilo bangladéšské ministerstvo zahraničí. Uneseni byli 6. března ve skupině devíti zaměstnanců ropného pole Ghaní. Jedním z unesených je český občan Pavel Hrůza. Ten je nadále v zajetí.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz a www.interpol.int

Pavel Hrůza

Článek

Propuštění muži byli převezeni do nemocnice v libyjské pobřežní Syrtě. „Fyzický stav obou Bangladéšanů je normální,“ uvedlo bangladéšské velvyslanectví v Libyi. Ve středu je převezou do kanceláře firmy v Tripolisu.

Bangladéšský velvyslanec v Libyi uvedl, že v úterý večer byli nečekaně propuštěni Hilal Uddin a Muhammad Hussain. Na svobodu se dostali jen několik hodin poté, co Uddin nečekaně zavolal své rodině v Džamalpúru. Byl to jeho první kontakt s příbuznými od únosu. Jeho žena Alija po hovoru řekla listu Dhaka Tribune, že očekává manželovo brzké propuštění.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mezi zbylými rukojmími jsou čtyři Filipínci, Ghaňan, Rakušan a Čech. Rakousko tvrdí, že se k únosu ještě žádná skupina nepřihlásila a neexistuje ani požadavek na výkupné.

Manila ale únos přičítá Islámskému státu a k tomu se přiklání také Praha. Naznačovala to i Vídeň. [celá zpráva]

Cizinci pracovali pro rakouskou společnost VAOS (Value Added Oilfield Services), jež se zabývá zajišťováním zázemí ropnému sektoru v Libyi. Ta kvůli hrozbám část zaměstnanců evakuovala, ale nestihli je odsunout včas. [celá zpráva]

V zemi panuje chaos od revolučního roku 2011. Po svržení Muammara Kaddáfího se nepodařilo vybudovat funkční státní instituce a zemi mají v rukou soupeřící milice, dva kabinety a dva parlamenty. Kromě nich v oblasti působí řada dalších skupin včetně teroristických.

Pro cizince je situace mimořádně nebezpečná, takže většina států zavřela svá velvyslanectví a evakuovala jejich personál. V posledních týdnech se islámští radikálové zaměřili na ropná pole, odkud na doporučení libyjské vlády většina společností evakuovala své zaměstnance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám