Hlavní obsah

Útočníci v Afghánistánu vyvedli lidi z autobusu a postříleli je

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Nejméně 13 lidí zabili v úterý ve východoafghánské provincii Vardak neznámí útočníci. Na silnici spojující Kábul s Kandahárem zastavili autobus, vyvedli z něj cestující a jednoho po druhém je stříleli, uvedl server BBC s odkazem na místní úřady.

Foto: Parwiz, Reuters

Afghánští vojáci. Ilustrační foto

Článek

Mluvčí provinční vlády uvedl, že maskovaní ozbrojenci útočili celkem na tři vozidla, všechny oběti jsou však z autobusu. Je mezi nimi také jedna žena. Další dva lidé jsou v kritickém stavu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Většinu tamních venkovských oblastí po mnoho let ovládali radikálové z Tálibánu. Organizace však podle BBC odpovědnost za útok odmítla a uvedla, že sama po pachatelích pátrá.

Obavy z rozmachu Islámského státu

Podle afghánského prezidenta Ašrafa Gháního část radikálů Tálibán opouští a přísahá věrnost Islámskému státu (IS), který ovládá části Sýrie a Iráku a jehož příznivci jsou aktivní i v dalších blízkovýchodních či afrických zemích.

„Daíš (arabský akronym předchozího názvu Islámského státu - pozn. red.) charakterizuje to, že požírá své soupeře,“ prohlásil o víkendu Ghání a dodal, že v Afghánistánu nejde o osobní přítomnost lidí ze Sýrie nebo Iráku, ale o šíření jejich vlivu.

Související témata

Foto: Stringer/Files , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Foto: ČTK/AP

Islámský stát ničí asyrské památky v Mosulu.

BBC uvedla, že nepotvrzené zprávy hovoří také o působení IS ve Vardaku.

Reklama

Výběr článků

Načítám