Hlavní obsah

V Pákistánu zabili advokáta hájícího doktora, který našel bin Ládina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Bývalého obhájce lékaře, který pomohl pomocí falešné vakcinace odhalit místo pobytu Usámy bin Ládina, zastřelili v úterý pákistánském městě Péšávar, uvedly BBC a pákistánský list The Express Tribune. K útoku e přihlásila frakce pákistánského Tálibánu.

Foto: Khuram Parvez, Reuters

Příbuzní truchlí nad tělem zabitého Samiulláha Afridiho

Článek

Advokát Samiulláh Afridi byl postřelen, když jel na ulici Varsak. Po převozu do nemocnice podlehl zranění.

Advokát hájil svého jmenovce, lékaře Šakila Afridiho, který se proslavil tím, že v Abbottabádu vedl očkovací kampaň proti žloutence. S jeho pomocí se podařilo získat DNA obyvatel domu v Abbottabádu a potvrdit tak, že se tam skrýval Usáma bin Ládin.

Lékař byl odsouzen za údajnou spolupráci s radikály na 33 let, podle mnohých to ale byla jen pomsta za jeho očkovací akci.

Jeho advokátovi vyhrožovali už v roce 2013 smrtí. Odletěl proto do Dubaje, ale do své vlasti se občas vracel.

Akce Tálibánu

K vraždě se přihlásila odštěpenecká frakce pákistánského Tálibánu Džamtátul Ahrar. „Potvrzujeme odpovědnost za zabití obhájce Šakila Afridiho,“ řekl mluvčí frakce a dodal: „Další, kteří jsou svázáni s Afridiho případem, mohou očekávat stejnou akci.“

Vražda zdravotnic

Neznámí útočníci zastřelili také dvě zdravotnice, které v provincii Chajbar Paštunchvá na severozápadě země očkovaly proti dětské obrně. O život přišel také policista. Pálili ve chvíli, kdy zdravotnice v jedné vesnici dávaly kapky s očkovací látkou.

Podle agentury AFP bylo od konce roku 2012 při očkovací kampani proti dětské obrně zabito skoro osm desítek lidí. Militantní islamisté považují očkování proti obrně za spiknutí Západu proti muslimům, jeho cílem je prý sterilizovat je. Odpor proti očkování vzrostl po zabití bin Ládina.

Reklama

Výběr článků

Načítám