Hlavní obsah

Sobotka v Soulu dohodl strategické partnerství ČR s Jižní Koreou

Právo, Jakub Svoboda (Soul)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje po čtvrtečním jednání v Soulu oznámili uzavření strategického partnerství mezi Českou republikou a Korejskou republikou. Podle Sobotky jde o další posun v už tak nadstandardních vztazích mezi oběma zeměmi a zároveň to má být nový impuls pro posílení spolupráce v oblastech obchodu, investic, bezpečnosti, energetiky, ale třeba i ve vědě a školství.

Foto: ČTK/AP

Předseda české vlády Bohuslav Sobotka s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje.

Článek

„Jižní Korea je třetím nejvýznamnějším investorem v České republice. Naše země jsou sice geograficky vzdálené, ale posledních 25 let prokázalo, že máme mnoho společných bodů. Naše vztahy nyní prožívají šťastné období,“ řekl Sobotka na tiskové konferenci v Modrém domě (Čchonghwade), v tradičním sídle jihokorejských prezidentů.

Současně pozval Pak Kun-hje k návštěvě ČR. Jihokorejská prezidentka už předtím poukázala na to, že Praha je městem, které Korejci chtějí v Evropě nejvíce navštívit. Připomněla i obrovskou popularitu korejského televizního seriálu Milenci v Praze z roku 2005, který přivábil do české metropole, v níž se děj seriálu odehrává, už stovky tisíc jihokorejských turistů.

Sobotka si pak před novináři pochvaloval pozornost hostitelů, když například při obědě se ke korejským specialitám rozlévalo moravské víno a jako dezert se podávala zmrzlina vyrobená z plzeňského piva.

Ve hře jsou vrtulníky i stavba železnic

Pod dohledem Sobotky a Pak Kun-hje podepřeli zástupci jednotlivých ministerstev obou zemí nové strategické partnerství podpisem hned tří dílčích memorand o prohlubování vztahů v obranném průmyslu, dopravě a zahraničních věcech.

Jak Právu už ve středu potvrdil ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), Korejci by se u nás chtěli ucházet například o stavbu vysokorychlostní železnice. [celá zpráva]

V oblasti bezpečnosti a obranného průmyslu se podle vyjádření náměstka ministra obrany Tomáše Kuchty pro Právo rýsují nejen konkrétní obchody se zbraněmi a municí, ale třeba i možnost nákupu korejských vrtulníků pro českou armádu či cvičení jihokorejských vojáků v unikátním zařízení Kamenná chaloupka ve Vyškově, které slouží k výcviku proti zbraním hromadného ničení.

Počátky vzájemných vojenských vztahů přitom sahají hluboko do minulosti. Korejci si stále připomínají pomoc českých legionářů, kteří jim v roce 1920 před naloděním se ve Vladivostoku přenechali své zbraně, s kterými potom korejští partyzáni bojovali proti japonským okupantům své země.

Reklama

Související témata:

Související články

Sobotka odmítl odskočit si do Severní Koreje

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil ve středu přísně střeženou Demilitarizovanou zónu, která odděluje obě Koreje. Korejská republika a KLDR zůstávají technicky...

Výběr článků

Načítám