Hlavní obsah

KLDR může mít do pěti let až sto jaderných zbraní, varují USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy vyjádřily ve středu znepokojení nad rychlým postupem rozvojem severokorejského jaderného programu. KLDR by mohla do pěti let mít v arzenálu místo současných deseti dvacet až sto jaderných náloží. Bude je zřejmě schopna je umístit na balistické rakety.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejská raketa na odpalovací rampě

Článek

Americký zvláštní zástupce pro severokorejskou politiku Sung Kim uvedl, že nemůže okomentovat zprávu, kterou ještě neviděl, ale dodal: „Jasně jsme hluboce znepokojeni skutečností, že Severokorejci pokračují v rozvoji svých jaderných kapacit. Víme, že dál pracují na svém jaderném programu.

Experti z Americko-korejského ústavu při Škole pokročilých mezinárodních studií Johnse Hopkinse ve Washingtonu odhadují odhaduje, že KLDR má nyní 10-16 jaderných bomb, některé na základě plutonia, jiné založené na uranu. Podle scénáře ”pomalého růstu”, kdy by došlo jen k minimálnímu technologickému zdokonalení, by Pchjongjang mohl mít do pěti let 20 náloží o síle deseti kilotun, zatímco scénář ”rychlého růstu„ by znamenal, že KLDR dosáhne počtu 100 zbraní o síle 20 a možná až 50 kilotun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Experti institutu dospěli k závěru, že KLDR učinila v posledních pěti letech ve svých programech jaderných zbraní značný pokrok a v další pětiletce se podle nich tyto programy dál výrazně rozvinou. Bude to znamenat ”závažnou výzvu pro Spojené státy, severovýchodní Asii a celé mezinárodní společenství,” varuje zpráva.

Jaderné zbraně komplikují zásah proti KLDR

Experti rovněž zpochybňují dosud převažující názor, že KLDR ještě u jaderných náloží nedospěla k takové úrovni miniaturizace, aby mohla vyrobit hlavice na rakety. Podle nich už má Pchjongjang zřejmě plutoniové nálože dostatečně malé, aby se daly umístit do hlavic novým balistických raket středního a kratšího doletu.

„To je docela děsivý scénář,“ řekl spoluautor zprávy Joel Wit, podle něhož je s rozvojem severokorejského jaderného programu stále těžší zasáhnout proti KLDR. „Podle mě je riskantní zkoušet potrestat zemi s takovým množstvím jaderných zbraní,“ uvedl Wit.

Pchjongjang hájí rozvoj svého jaderného programu právě tím, že slouží jako odstrašující síla, bez níž by se KLDR mohla stát terčem agrese.

Komparativní analýza

Analýza, kterou institut před zveřejněním na svém webu poslal agentuře AP, je založena na odhadech expertů na zbraňové technologie a na zkušenostech s jadernými programy Izraele, Pákistánu, Indie a Číny. Komunistická Korea zatím provedla tři jaderné zkoušky, naposledy v únoru 2013. Stalo se tak přes zákaz OSN a zostření mezinárodních sankcí po každém testu.

Jihokorejské ministerstvo obrany minulý měsíc předpovědělo, že KLDR se výrazně přiblížila výrobě rakety s jadernou hlavicí. Zmenšit jadernou nálož tak, aby ji unesla střela delšího doletu, trvá podle expertů Soulu zpravidla dva až sedm roků, a vzhledem k tomu, že svou první jadernou zkoušku Severní Korea provedla před osmi lety, mohla by tuto technologii již ovládat.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám