Hlavní obsah

V Afghánistánu zajali třicet Hazárů

– Kábul

Neidentifikovaný ozbrojený gang zastavil v pondělí večer na jihu Afghánistánu dva autobusy jedoucí z Kandaháru do Kábulu a zajal asi třicet Hazárů. V úterý to oznámil přepravce, uvedla agentura Reuters.

Foto: Novinky

Kandahár

Článek

„Naši řidiči ozbrojencům zastavili, protože měli armádní uniformy. Požadovali dokumenty,“ řekl v Kandaháru manažer dopravce Násir Ahmad. Naopak představitel místní samosprávy Abdul Chalik sdělil AP, že byli v černém a měli na obličejích masky. K etnické identitě dodal manažer: „Podle ostatních cestujících byli většinou zadrženi Hazárové.“

Lidé z jiných etnik a všechny ženy a děti nechali jet. Panují ale obavy, že mezi zajatými jsou i představitelé vlády.

Hazárové jsou turkické etnikum. V době největšího rozkvětu Chazarská říše sahala od Kavkazu ke Kaspickému moři do Povolží. V dnešní době jde o čtvrté nejpočetnější etnikum v Afghánistánu, představuje čtvrtinu obyvatel. Na rozdíl od ostatních ale nevyznávají sunnitský islám, ale šíitský. Proto byli za vlády Tálibánu pronásledováni jako odpadlíci.

K únosu se zatím nikdo nepřihlásil, ale z náboženských důvodů je možné, že ho provedl Tálibán. Loni v červenci tálibové zastavili v provincii Chót dva minibusy a zastřelili čtrnáct Hazárů.

Osud unesených není známý. „Vyšetřujeme, kam tyto lidi odvedli,“ uvedl tajemník policejního prezidenta provincie Zábul Ghulum Džilani Sachi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám