Hlavní obsah

Mubarakovy ministry soud osvobodil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Soud v Egyptě v úterý zprostil obvinění dva čelní představitele režimu exprezidenta Husního Mubaraka. Někdejší premiér Ahmad Nazíf a ministr vnitra Habíb Adlí byli původně odsouzeni za korupci a zpronevěru.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý egyptský premiér Ahmad Nazíf a ministr vnitra Habíb Adlí (vpravo)

Článek

Nazífovi soud v roce 2011 uložil podmínečný trest na jeden rok, Adlímu na pět let. Oba se proti rozsudku odvolali a nejvyšší soud pak nařídil nový proces.

Agentura Reuters upozornila, že očištění se u soudu dočkala většina představitelů Mubarakova režimu, zatímco liberální a islámští aktivisté putují za mříže.

Osvobozující verdikt pro expremiéra a bývalého ministra vnitra padl jen den poté, co soud uložil pětiletý trest prominentnímu aktivistovi a blogerovi Aláovi Abdalovi Fattáhovi, jenž exprezidenta Mubaraka kritizoval. Trest dostal za účast na nepovolené demonstraci v roce 2013 proti prezidentovi Muhammadovi Mursímu, který byl mezitím armádou sesazen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám