Hlavní obsah

Hnutí Boko Haram vypálilo dvě vsi a zabilo dalších třicet lidí

Abuja

Přinejmenším 30 lidí zahynulo při čtvrtečním útoku radikálů z Boko Haram na dvě vesnice u Chiboku na severovýchodě Nigérie. Informovala o tom v pátek agentura AFP. Naopak skupina 158 žen a dětí unesených loni v prosinci se dostala na svobodu.

Foto: Reuters

Červený kříž rozděluje pomoc nigerjiským uprchlíkům před |Boko Haram

Článek

Milice fundamentalistického islamistického hnutí Boko Haram zaútočila ve čtvrtek na vesnice Thlaimakalama a Gatamarwa. Obě vypálila. Obě sídla leží nedaleko města Chibok, odkud radikálové loni v dubnu unesli více než 250 školaček. Jejich osud je stále nejasný.

Naopak přes 150 obyvatel vesnice Katarko ve státě Yobe, kteří byli zajati při prosincovém útoku, se dostalo na svobodu. Okolnosti jejich propuštění nejsou zcela jasné. Podle některých zpráv je pustili islamisté dobrovolně, podle jiných je opustili, když na ně zaútočila nigerijská armáda.

Nigerijské úřady je ale ještě nějakou dobu držely ve vazbě, aby prověřily, zda mezi nimi nejsou sebevražední atentátníci Boko Haram. Podle některých zpráv vazba trvala tři týdny.

„Už jsem to vzdal, když je unesli. Doufal jsem, že uvidím aspoň jejich mrtvá těla,” řekl BBC šťastný otec Muhammdu Katarko po shledání se svými dvěma dcerami. „Naštěstí jsou ale živé a zdravé.”

Mezi unesenými bylo 62 vdaných žen, zbytek tvořily děti. Radikálové prý s nimi zacházeli slušně, neznásilňovali je, ani nebili. Nadále ale drží dvacet mladíků.

Mnohé ženy, se ale se svými manželi nesetkají, při útoku bylo zabito 16 mužů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám